Evo koliko dugo jaja, meso, salamu i viršle smete da držite u fružideru
Jaja postaju pokvarena posle 5 dana stajanja u frižideru, dok piletinu možete držati u zamrzivaču i do godinu dana.
Navikli ste da šta god od namirnica kupite, odmah odložite u frižider ili zamrzivač, a niste svesni koliko je to zapravo štetno. Verujete da ćete im tako održati vek, a da se njihov kvalitet neće narušiti. Al ne nadajte da će to otrajati dugo. Vrlo brzo može doći do kvarenja.
Određene namirnice imaju određeni vremenski period stajanja u frižideru. Pogledajte.
Salate od tunjevine, sa jajima i testeninom su odlčne kada su hladne, ali u frižideru mogu bti samo između tri do pet dana. Ne smete ih nikako zamrzavati, jer ćete u tom slučaju biti izloženi salmoneli.
Otvoreno pakovanje viršli može stajati samo jedan dan, a mogu se i zamrznuti. U tom slučaju mogu trajati i do 2 meseca. Neotvoreno pakovanje u frižideru može da stoji 2 nedelje, a u zamrzivaču takođe do 2 meseca.
Salame koje nisu zapakovane, možete držati u frižideru tri do pet dana. Ako ih zamrznete mogu stajati i do 2 meseca. Zapakovana salama u zamrzivaču može trajati kao i pakovanje viršli - 2 meseca.
Jedan od najvećih srpskih simbola, slanina, u frižideru može izdržati nedelju dana, a u zamrzivaču mesec dana.
Bez obzira o kojoj vrsti mesa je reč, u frižideru može stajati do dva dana. U slučaju da ga zamrznete, može trajati 3 do 4 meseca.
Piletina je izuzetak, jer nju u frižideru možete čuvati do dva dana, a ako je zamrznete, ona može odstojati i do godinu dana. Ako zamrznete komade poput bataka ili krilaca, savetuje se da ih iskoristite tokom narednih 9 meseci.
Nije preporučljivo da jedete supu, ako je prethodno stajala više od 4 dana u frižideru. U slučaju da ih zamrznete, možete ih čuvati i do 4 meseca. Jaja mogu odstojati u frižideru i do 5 dana. Nemojte ih nikako zamravati.