NEOČEKIVANO: Namirnice koje izazivaju tumor, a nadohvat ruke su nam
Svakodnevno ih unosite i to u velikim količinama, a niste svesni njihovih pravih sastojaka.
Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) objavila je studiju, sprovedenu nad životinjama, koja dokazuje da hemikalija po nazivu akrilamid povećava rizik od razvoja tumora, i on se može pojaviti kod svih starosnih dobi.
Akrilamid se nalazi u kafi, prženim krompirima, krekerima, keksu, hrskavom hlebu i zastupljen je čak u određenoj dečjoj hrani. Proizvođači su prisiljeni da menjaju načine spremanja hrane, jer je Agencija uveliko počela da kontroliše rad prehrambene industrije.
Ova štetna hemikalija se rastvara kroz gastrointestinalni trakt u sve organe i tako se metabolizuje do svih ostalih delova tela. Tada nastaje glicidamid koji uzrokuje mutacije gena i tumora.
Članice Evropske unije planiraju da postave nove smernice za ishranu.