НЕОЧЕКИВАНО: Намирнице које изазивају тумор, а надохват руке су нам
Свакодневно их уносите и то у великим количинама, а нисте свесни њихових правих састојака.
Европска агенција за сигурност хране (ЕФСА) објавила је студију, спроведену над животињама, која доказује да хемикалија по називу акриламид повећава ризик од развоја тумора, и он се може појавити код свих старосних доби.
Акриламид се налази у кафи, прженим кромпирима, крекерима, кексу, хрскавом хлебу и заступљен је чак у одређеној дечјој храни. Произвођачи су присиљени да мењају начине спремања хране, јер је Агенција увелико почела да контролише рад прехрамбене индустрије.
Ова штетна хемикалија се раствара кроз гастроинтестинални тракт у све органе и тако се метаболизује до свих осталих делова тела. Тада настаје глицидамид који узрокује мутације гена и тумора.
Чланице Европске уније планирају да поставе нове смернице за исхрану.