Fritata od špageta
Italijanski specijalni omlet – za ljubitelje paste.
Potrebno:
- 250g špageta
- 4 jajeta
- 150g mocarele
- 100g salame (a la zimska)
- 40g rendanog parmezana
- 4-5 listića svežeg bosiljka
- maslinovo ulje, so, biber
Priprema:
Zasladiti se pohovanim sladoledom!
Obariti testo u ključaloj slanoj vodi, procediti ih i oprati pod mlazom hladne vode, pa vratiti u šerpu. U činiji razbiti jaja, dodati parmezan, bosiljak, prstohvat soli i bibera i smesu sipati preko špageta.
Dodati mocarelu i salamu sečene na kockice i dobro promešati.
Zagrejati tiganj prečnika 24cm, sipati 5-6 kašika ulja i zagrejati ga na jakoj vatri. Naginjati tiganj tako da ulje obloži i njegove ivice. Sipajte špagete i mešajte ih viljuškom.
Omlet spremati na visokoj temperaturi 2-3 minuta, pa protresti tiganj i preneti na slabu vatru. Peći 5 minuta, pa podmazati drugi tiganj i omlet okrenuti u njega, pa peći još 20 minuta.
Fritatu možete služiti toplu ili hladnu, uz crveno vino.