IDEMO NA PUT OKO SVETA: Sedam najboljih recepata sa sedam kontinenata
Vežite se, polećemo!
Bez mnogo suvišnih reči, predstavljamo vam sedam recepata sa sedam kontinenata, a od vas očekujemo samo da nam javite svoje utiske iz kuhinje!
Potrebno:
- 1 supena kašika maslinovog ulja
- 2 komada pilećeg filea, seckanog na kockice
- 1 glavica crnog luka, sitno seckana
- 1 crvena paprika, iseckana na žilijen
- 2 zgnječena čena belog luka
- 75g ljute kobasice, isečene na kolutove
- 250g pirinča
- 400g paradajza iz konzerve
- 350ml pilećeg bujona
Priprema:
Zagrejati maslinovo ulje u tiganju sa poklopcem i pržiti piletinu 5-8 minuta dok ne dobije zlatastu boju. Izvaditi piletinu i skloniti sa strane. Luk dinstati 3-4 minuta, dok ne omekne, pa dodati biber, beli luk i kobasicu i pržiti još pet minuta.
Vratiti piletinu, dodati pirinač, paradajz i bujon. Pokriti i kuvati još 20-25 minuta, dok pirinač ne omekne.
Potrebno:
- 450g školjki (kapesante ili jakobove kapice)
- sok od osam limeta
- 2 paradajza, iseckana na kockice
- 5 glavica mladog luka, sitno seckanog
- 2 štapa celera, seckana
- pola zelene paprike babure, seckane na kockice
- 30g sitno seckanog peršuna
- maslinovo ulje
- biber, korijander
Priprema:
Isprati školjke i staviti ih u činiju. Preko njih sipati sok od limete. Školjke treba da budu u potpunosti potopljene u sok. Ostaviti da prenoće dok školjke ne postanu providne.
Prosuti polovinu soka od limuna, dodati paradajz, luk, celer, papriku, peršun, biber, korijander i maslinovo ulje i nežno promešati.
Jelo servirati u martini čašama, ukrašenim komadićem limete.
Potrebno:
- 1l neslanog pilećeg bujona
- ½ kafene kašičice šafrana
- 1 supena kašika maslinovog ulja
- 40g putera
- 1 glavica crnog luka, sitno seckanog
- 2 zgnječena čena belog luka
- 330g pirinča
- 125ml suvog belog vina
- 60g rendanog parmezana
Priprema:
Sipati šafran u bujon i staviti na jaku vatru da proključa, pa smanjiti i ostaviti da vri.
Zagrejati ulje i na srednjoj temperaturi istopiti polovinu količine putera. Propržiti na njemu crni i beli luk, mešajući, dok ne omekne i ne postane staklast. Dodati pirinač i kuvati još 2-3 minuta, dok i on ne dobije taj izgled stakla. Protresati sud, tako da se sva zrna jednako skuvaju. Dodati vino i kuvati, uz mešanje, dok tečnost ne ispari. Dodati pola šolje bujona i ponovo mešati dok ne ispari. Dodavati bujon, po pola šolje svaki put, dok sve ne ispati. Kuvati još 20 minuta, dok pirinač ne omekne u potpunosti ili ne bude dovoljno mekan da može da se jede. Skloniti sa vatre i dodati preostali puter i rendani parmezan. Začiniti po želji. Servirati uz rendani parmezan.
Potrebno:
- 300g brašna
- ½ kafene kašičice soli
- 250ml hladne vode
- 30g otopljenog putera
- 60ml ulja
Priprema:
Pomešati brašno i so u velikoj činiji. Napraviti šupjinu u sredini, pa dodati vodu i zamesiti testo. Prebaciti testo na pobrašnjenu radnu površinu i mesiti pet minuta ili dok ne postane glatko. Razvući ga u formu diska i iseći na osam jednakih delova.
Svaki deo formirati u loptu, pa razvući na krug prečnika 20ak centimetara. Držati lopte prekrivene prijanjajućom folijom. Krug premazati sa malo rastopljenog putera, pa urolati kao pergament. Potom ponovo razvući testo u disk, koristeći blago pobrašnjenu oklagiju.
Na srednje jaku vatru staviti duboki tiganj podmazan sa malo ulja. Peći roti dva minuta sa svake strane dok ne dobiju zlatnu boju. Prebaciti na tanjir za seviranje i prekriti čistom krpom kako bi ostali vrući.
AFRIKA: Medene pomorandže
Potrebno:
- 2 pomorandže
- 2 supene kašike meda
- 2 kafene kašičice cimeta
- lišće sveže nane
Priprema:
Oljuštiti pomorandže i iseći na komade debljine otprilike pola centimetra. Složiti na tanjir za serviranje. U maloj činiji pomešati med i cimet, pa tom smesom poprskati pomorandže. Ukrasiti svežom nanom.
AUSTRALIJA: Lemingtoni
Potrebno:
- 125g putera (omeklog)
- 1 šolja prah šećera
- ½ kafene kašičice vanilin šećera
- 3 jajeta
- 1 ¾ brašna + kafena kašičica praška za pecivo + ¼ kafene kašičice soli
- ½ šolje mleka
- 2 šolje kokosa
Glazura:
- 2 ½ šolje šećera u prahu
- ¼ šolje kakaa
- 1 supena kašika omeklog putera
- ½ šolje kipuće vode
Priprema:
Zagrejati rernu na 180°C (160° ako je uključen i ventilator). Podmazati pleh i prekriti ga papirom za pečenje. Umutiti puter, šećer i vanila šećer mikserom, dok smesa ne postane svetla i vazdušasta. Dodati jaja, jedno po jedno, uz neprestano mešanje.
Dodati polovinu mešavine brašna, soli i praška za pecivo i mešati, pa dodati polovinu količine mleka. Mešati dobro, pa dodati preostalo brašno i mleko. Sipati u pleh i peći 30 minuta (proveravati čačkalicom). Ostaviti da prenoći.
Prah šećer i kakao pomešati, pa dodati puter i vodu i mešati dok glazura ne postane glatka. Kolač iseći na kockice. Koristeći viljušku umakati kockice kolača u glazuru, pa u tanjir sa kokosom. Slagati na poslužavnik ili pleh i ostaviti da se prohladi.
I taman kad pomislite da je to to i da nećemo naći recept sa najjužnijeg kontinenta, Srbija Danas je tu da vas oduševi!
Potrebno:
- 150g brašna
- ½ kafene kašičice sode bikarbone
- ½ kafene kašičice soli
- 30g putera
- 50ml hladne vode
Priprema:
Zamesiti brašno i puter tako da se skroz umrve, pa dodati sodu i so i dobro umesiti. Dodavati vodu dok testo ne bude dovoljno mekano da može da se formira.
Testo prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu i oklagijom ga rastanjiti na debljinu 1cm, pa seći pravougaonike.
Izbosti kekse viljuškom i složiti ih na pleh koji je postavljen aluminijumskom folijom. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 190°C, pazeći na boju – ne bi smeli da potamne. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohlade.
Tradicionalno se jedu na nekoliko načina: sa mnogo putera, sa sirom ili udrobljeni u vodi sa pemikanom – visokoproteinskom hranom koja se pravi od mesa i voća.