ИДЕМО НА ПУТ ОКО СВЕТА: Седам најбољих рецепата са седам континената
Вежите се, полећемо!
Без много сувишних речи, представљамо вам седам рецепата са седам континената, а од вас очекујемо само да нам јавите своје утиске из кухиње!
Потребно:
- 1 супена кашика маслиновог уља
- 2 комада пилећег филеа, сецканог на коцкице
- 1 главица црног лука, ситно сецкана
- 1 црвена паприка, исецкана на жилијен
- 2 згњечена чена белог лука
- 75г љуте кобасице, исечене на колутове
- 250г пиринча
- 400г парадајза из конзерве
- 350мл пилећег бујона
Припрема:
Загрејати маслиново уље у тигању са поклопцем и пржити пилетину 5-8 минута док не добије златасту боју. Извадити пилетину и склонити са стране. Лук динстати 3-4 минута, док не омекне, па додати бибер, бели лук и кобасицу и пржити још пет минута.
Вратити пилетину, додати пиринач, парадајз и бујон. Покрити и кувати још 20-25 минута, док пиринач не омекне.
Потребно:
- 450г шкољки (капесанте или јакобове капице)
- сок од осам лимета
- 2 парадајза, исецкана на коцкице
- 5 главица младог лука, ситно сецканог
- 2 штапа целера, сецкана
- пола зелене паприке бабуре, сецкане на коцкице
- 30г ситно сецканог першуна
- маслиново уље
- бибер, коријандер
Припрема:
Испрати шкољке и ставити их у чинију. Преко њих сипати сок од лимете. Шкољке треба да буду у потпуности потопљене у сок. Оставити да преноће док шкољке не постану провидне.
Просути половину сока од лимуна, додати парадајз, лук, целер, паприку, першун, бибер, коријандер и маслиново уље и нежно промешати.
Јело сервирати у мартини чашама, украшеним комадићем лимете.
Потребно:
- 1л несланог пилећег бујона
- ½ кафене кашичице шафрана
- 1 супена кашика маслиновог уља
- 40г путера
- 1 главица црног лука, ситно сецканог
- 2 згњечена чена белог лука
- 330г пиринча
- 125мл сувог белог вина
- 60г ренданог пармезана
Припрема:
Сипати шафран у бујон и ставити на јаку ватру да прокључа, па смањити и оставити да ври.
Загрејати уље и на средњој температури истопити половину количине путера. Пропржити на њему црни и бели лук, мешајући, док не омекне и не постане стакласт. Додати пиринач и кувати још 2-3 минута, док и он не добије тај изглед стакла. Протресати суд, тако да се сва зрна једнако скувају. Додати вино и кувати, уз мешање, док течност не испари. Додати пола шоље бујона и поново мешати док не испари. Додавати бујон, по пола шоље сваки пут, док све не испати. Кувати још 20 минута, док пиринач не омекне у потпуности или не буде довољно мекан да може да се једе. Склонити са ватре и додати преостали путер и рендани пармезан. Зачинити по жељи. Сервирати уз рендани пармезан.
Потребно:
- 300г брашна
- ½ кафене кашичице соли
- 250мл хладне воде
- 30г отопљеног путера
- 60мл уља
Припрема:
Помешати брашно и со у великој чинији. Направити шупјину у средини, па додати воду и замесити тесто. Пребацити тесто на побрашњену радну површину и месити пет минута или док не постане глатко. Развући га у форму диска и исећи на осам једнаких делова.
Сваки део формирати у лопту, па развући на круг пречника 20ак центиметара. Држати лопте прекривене пријањајућом фолијом. Круг премазати са мало растопљеног путера, па уролати као пергамент. Потом поново развући тесто у диск, користећи благо побрашњену оклагију.
На средње јаку ватру ставити дубоки тигањ подмазан са мало уља. Пећи роти два минута са сваке стране док не добију златну боју. Пребацити на тањир за севирање и прекрити чистом крпом како би остали врући.
АФРИКА: Медене поморанџе
Потребно:
- 2 поморанџе
- 2 супене кашике меда
- 2 кафене кашичице цимета
- лишће свеже нане
Припрема:
Ољуштити поморанџе и исећи на комаде дебљине отприлике пола центиметра. Сложити на тањир за сервирање. У малој чинији помешати мед и цимет, па том смесом попрскати поморанџе. Украсити свежом наном.
АУСТРАЛИЈА: Лемингтони
Потребно:
- 125г путера (омеклог)
- 1 шоља прах шећера
- ½ кафене кашичице ванилин шећера
- 3 јајета
- 1 ¾ брашна кафена кашичица прашка за пециво ¼ кафене кашичице соли
- ½ шоље млека
- 2 шоље кокоса
Глазура:
- 2 ½ шоље шећера у праху
- ¼ шоље какаа
- 1 супена кашика омеклог путера
- ½ шоље кипуће воде
Припрема:
Загрејати рерну на 180°Ц (160° ако је укључен и вентилатор). Подмазати плех и прекрити га папиром за печење. Умутити путер, шећер и ванила шећер миксером, док смеса не постане светла и ваздушаста. Додати јаја, једно по једно, уз непрестано мешање.
Додати половину мешавине брашна, соли и прашка за пециво и мешати, па додати половину количине млека. Мешати добро, па додати преостало брашно и млеко. Сипати у плех и пећи 30 минута (проверавати чачкалицом). Оставити да преноћи.
Прах шећер и какао помешати, па додати путер и воду и мешати док глазура не постане глатка. Колач исећи на коцкице. Користећи виљушку умакати коцкице колача у глазуру, па у тањир са кокосом. Слагати на послужавник или плех и оставити да се прохлади.
И таман кад помислите да је то то и да нећемо наћи рецепт са најјужнијег континента, Србија Данас је ту да вас одушеви!
Потребно:
- 150г брашна
- ½ кафене кашичице соде бикарбоне
- ½ кафене кашичице соли
- 30г путера
- 50мл хладне воде
Припрема:
Замесити брашно и путер тако да се скроз умрве, па додати соду и со и добро умесити. Додавати воду док тесто не буде довољно мекано да може да се формира.
Тесто пребацити на побрашњену радну површину и оклагијом га растањити на дебљину 1цм, па сећи правоугаонике.
Избости кексе виљушком и сложити их на плех који је постављен алуминијумском фолијом. Пећи у претходно загрејаној рерни на 190°Ц, пазећи на боју – не би смели да потамне. Извадити из рерне и оставити да се охладе.
Традиционално се једу на неколико начина: са много путера, са сиром или удробљени у води са пемиканом – високопротеинском храном која се прави од меса и воћа.