Pihtije od piletine
Specijalitet vredan pažnje.
Potrebno:
- 1 pileće belo meso
- pola konzerve graška
- 2 jajeta
- 2 šargarepe
- 25g želatina
- 1 koren peršuna
- ½ celera
- so, biber
Priprema:
U veliki lonac staviti piletinu, povrće i začine. Sipati 1,5 litar vode i kuvati. Meso i povrće izvaditi i ohladiti, a supu procediti, da ostane litar tečnosti. Meso iseći na kockice, a šargarepu na kolutove.
Jaja skuvati, ohladiti, pa iseći na kolutove. Grašak izvaditi iz limenke i ocediti.
Na dno suda ređati jaja, grašak i šargarepu, pokriti meso, staviti povrće, pa opet meso...
25g želatina preliti sa 10 kašika hladne vode, ostaviti 5 minuta da nabubri. Ugrejati supa (da bude topla, ne vruća), staviti želatin i promešati valjano. Sipati u sud sa mesom i povrćem i ostaviti da se stegne.
Ukoliko ne volite želatin, priroda ima odgovor i za to:
Uz belo meso kuvajte i pileće noge. U njima je sasvim dovoljno prirodnog želatina (vezivnog tkiva) koji će stisnuti pihtije. Ako kuvate nogice, kuvajte ih najpre bez začina i povrća jer bi se ono raspalo (njima treba više vremena da se skuvaju kako treba). Okomite i sa njih meso, sa sredine, veoma je ukusno.
Ako volite piletinu, predlažemo da pogledate i ovaj specijalitet: Piletina saltimboka