Пихтије од пилетине
Специјалитет вредан пажње.
Потребно:
- 1 пилеће бело месо
- пола конзерве грашка
- 2 јајета
- 2 шаргарепе
- 25г желатина
- 1 корен першуна
- ½ целера
- со, бибер
Припрема:
У велики лонац ставити пилетину, поврће и зачине. Сипати 1,5 литар воде и кувати. Месо и поврће извадити и охладити, а супу процедити, да остане литар течности. Месо исећи на коцкице, а шаргарепу на колутове.
Јаја скувати, охладити, па исећи на колутове. Грашак извадити из лименке и оцедити.
На дно суда ређати јаја, грашак и шаргарепу, покрити месо, ставити поврће, па опет месо...
25г желатина прелити са 10 кашика хладне воде, оставити 5 минута да набубри. Угрејати супа (да буде топла, не врућа), ставити желатин и промешати ваљано. Сипати у суд са месом и поврћем и оставити да се стегне.
Уколико не волите желатин, природа има одговор и за то:
Уз бело месо кувајте и пилеће ноге. У њима је сасвим довољно природног желатина (везивног ткива) који ће стиснути пихтије. Ако кувате ногице, кувајте их најпре без зачина и поврћа јер би се оно распало (њима треба више времена да се скувају како треба). Окомите и са њих месо, са средине, веома је укусно.
Ако волите пилетину, предлажемо да погледате и овај специјалитет: Пилетина салтимбока