Kokice su blago za kojim vapi svaki organizam
Kokice se najzdravije grickalice.
Grupa naučnika ističe da kokice sadrže veći nivo antioksidansa, nego voće i povrće, a najzastupljeniji od njih je polifenol. Oni usporavaju starenje mozga, odnosno pomažu u borbi protiv molekula koje oštećuju nervne stanice.
Otkriveno je da njeni antioksidansi sadrže samo 4% vode, dok su oni mnogo razređeniji u voću i povrću s obzirom na to da te namirnice sadrže 90% tečnosti, piše dailymail.com.
Jedna porcija kokica ima optimalno 300mg antioksidansa, gotovo dvostruko više od iste porcije voća. Lekari Univerziteta u Pensilvaniji su, objavljivanjem rezultata svoje studije, potvrdili da su kokice prebogate vlaknima i zbog toga ljudima savetuju da ih jedu bar tri puta nedeljno.
Mada, nikada vas niko neće savetovati da ih jedete svakodnevno, jer one ne sadrže vitamine i nutrijente koje možemo pronaći u voću i povrću.
"Jedna porcija kokica pokriva više od 70% potrebnog dnevnog unosa žitarica. Prosečna osoba ispuni potreban preporučeni unos svega 50 posto, a kokice im mogu pomoći da nadoknade taj nedostatak", rekao je jedan od učesnika pensilvanijskog istraživanja dr Džoj Vinson.
Tajna kalorija kod kokica krije se u pripremi. Kokice pečene u mikrotalasnoj pećnica imaju dvostruko više kalorija od onih koje se peku na ringli šporeta.