Ne jesti žumance je veća pretnja zdravlju
Sve studije, stare milenijumima, govorile su da je žumanac blokira protok krvi kroz srčane aretrije, izaziva moždani udar i sve bolesti krvnih sudova. Ali da li je zaista tako?
Trudite se da održavate vitku liniju, stalno provodite vreme u teretani, jutro vam počinje trčanjem u prirodu, a doručak vam obuhvata sve osim žumanca. Da li je ono zaista opasno po zdravlje?
Od pamtiveka je poznata činjenica da konzumiranje celih jaja vodi ka ozbiljnim srčanim problemima.
Starija istraživanja, pod vođstvom naučnika Nikolaja Aničkova, rađena su na zečevima koji su se hranili jajima. Rezultati studije su pokazali da su njihove arterije bile začepljene kamencem, pa su zahvaljujući ovom ispitivanju žumanci dobili "loš glas". Međutim, nutricionistkinja Liz Vulf napominje da zečevi nemaju ništa zajedničko sa ljudskim telom, prenosi b92.net.
Najnovija istraživanja objavljenja u časopisu "The American Journal of Clinical Nutrition" pokazala su da zasićene masnoće nisu povezane sa povećanim rizikom od koronarnih bolesti (naziv za grupu bolesti srca koje nastaju usled smanjenog protoka krvi kroz srčane arterije), moždanog udara ili bolestima krvnih sudova.
Pitamo se šta je pravi uzročnik srčanih bolesti?
Vulfova odgovara kako je uzrok možda hronični povećani nivo stresa, ali i prekomerno konzumiranje biljnih ulja i prerađenih ugljenih hidrata – uzrok leži u namirnicama iz konzervi.
Žumanci su veliki izvor vitamina A, koji je dobar za kožu, vitamina B neophodan za zdravlje mozga, mišića kao i za održavanje zdrave trudnoće. Zasićene masnoće iz žumanaca važne su za proizvodnju hormona i apsorbovanje vitamina i minerala. Dokle god kontrolišete kalorije koje unosite, konzumiranje celih jaja neće uzrokovati debljanje, uprkos masnoćama koje sadrže.
Pročitajte i:
Prepoznajte staro jaje za 3 sekunde
Umerenim konzumiranjem alkohola do jačeg imuniteta