Не јести жуманце је већа претња здрављу
Све студије, старе миленијумима, говориле су да је жуманац блокира проток крви кроз срчане аретрије, изазива мождани удар и све болести крвних судова. Али да ли је заиста тако?
Трудите се да одржавате витку линију, стално проводите време у теретани, јутро вам почиње трчањем у природу, а доручак вам обухвата све осим жуманца. Да ли је оно заиста опасно по здравље?
Од памтивека је позната чињеница да конзумирање целих јаја води ка озбиљним срчаним проблемима.
Старија истраживања, под вођством научника Николаја Аничкова, рађена су на зечевима који су се хранили јајима. Резултати студије су показали да су њихове артерије биле зачепљене каменцем, па су захваљујући овом испитивању жуманци добили "лош глас". Међутим, нутриционисткиња Лиз Вулф напомиње да зечеви немају ништа заједничко са људским телом, преноси b92.net.
Најновија истраживања објављења у часопису "The Америцан Јоурнал оф Цлиницал Нутритион" показала су да засићене масноће нису повезане са повећаним ризиком од коронарних болести (назив за групу болести срца које настају услед смањеног протока крви кроз срчане артерије), можданог удара или болестима крвних судова.
Питамо се шта је прави узрочник срчаних болести?
Вулфова одговара како је узрок можда хронични повећани ниво стреса, али и прекомерно конзумирање биљних уља и прерађених угљених хидрата – узрок лежи у намирницама из конзерви.
Жуманци су велики извор витамина А, који је добар за кожу, витамина Б неопходан за здравље мозга, мишића као и за одржавање здраве трудноће. Засићене масноће из жуманаца важне су за производњу хормона и апсорбовање витамина и минерала. Докле год контролишете калорије које уносите, конзумирање целих јаја неће узроковати дебљање, упркос масноћама које садрже.