Prepoznajte staro jaje za 3 sekunde
Nudimo vam jasne znakove zahvaljujući kojima ćete sprečiti raznorazne alergije i bakterije.
Sveža jaja su namirnice poželjne za početak svakog dana, kao glavno jelo ili dodatak drugima, svejedno je. Vrlo su zdrava, bogata prvoklasnim belančevinama, vitaminima A, D, B2, B12, gvožđem, cinkom, kalcijumom i magnezijumom. Svima je dobro poznato da su jaja zaslužna za vitku figuru, podizanje energije i imunog sistema. Nutricionisti više savetuju kuvana jaja, jer pržena stvaraju osećaj teškoće u želucu, nadutost i slabo varenje.
Kako biste izbegli alerije manifestovane u obliku oticanja grkljana, upale sluzokože nosa, konjuktivitisa ili pak dobijanje salmonele, postoje tri kratka testa koja će vam ukazati da li je jaje sveže ili ne. Ovo pravilo ne važi za decu koja boluju od astme, ona su najčešće i alergična na jaja, pa ih zbog toga i izbegavaju u ishrani.
PRVI TEST
U duboku staklenu posudu napunite vode, zatim nežno ubacite jaje i posmatrajte šta se dešava. Sveže jaje će potonuti i zalepiti se za dno. Malo starije jaje će jednim delom biti na dnu, a drugi deo će se podignuti ka površini. Međutim, ona jaja koja plutaju na samoj površini, vrlo su rizična za konzumiranje.
DRUGI TEST
Uzmite jaje u ruku i držite ga pored uha, zatim ga lagano protresite kako biste načuli zvuk koji dolazi iz unutrašnjosti. U slučaju da ne čujete nikakve zvukove, jaje je sveže i možete ga jesti, a ako čujete bućkanje – staro je i odmah ga bacite u kantu za đubre.
Pročitajte i:
Ljuske od jaja su korisne
Evo koliko dugo jaja, meso, salamu i viršle smete da držite u fružideru
TREĆI TEST
Razbijte jaje i stavite ga na tanjir. Ako zapazite da je žumanac cvrst i uzdignut, a belanac je ostao oko njega, jaje je sveže. U slučaju da je žumanac čvrst, ali se vrlo malo razlio, dok je belanac proziran i nije se razlio po tanjiru, ono je starije ali je i dalje dobro za konzumiranje. Međutim, ako je žumanac mnogo mekan i razliven po tanjiru, nemojte ga nikako spremati. Možete se otrovati.