Ohladile su se špagete? Ne bacajte ih!
Nutricionisti objašnjavaju da je, pored testenine, krompir takođe bogat otpornim skrobom.
Skrob je materija koja se nalazi u namrnicama poput hleba i krompira. Da li ste znali da postoji dve vrste skroba – običan i otporan? Kada konzumirate beli hleb ili testeninu, običan skrob se pretvara u šećer, pa vam je isto kao da ste popili zaslađeni napitak. To se dešava jer se normalan skrob sastoji od lanaca glukoze koji se u organizmu brzo rastvara na šećere. U slučaju da taj šećer ne sagori, on se pretvara u masnoću, prenosi Daily Mail.
Otporni skrob se ne razlaže tako brzo u organizmu. Glukoza ulazi u krv sporije i ne raste nivo insulina, a i duže ostajete siti. Ovakav skrob povoljno utiče na varenje, deluje preventivno na srčana oboljenja i smanjuje hipertenziju.
Otporni skrob se prirodno nalazi u bananama, pečurkama, ovasu... Što se tiče testenine, nivo otpornog skroba se povećava prilikom kuvanja špageta i njihovog hlađenja. Ova hladna hrana sadrži više otpornog skroba, pa ćete duže biti siti a nivo šećera u krvi ćete držati pod kontrolom.