Охладиле су се шпагете? Не бацајте их!
Нутриционисти објашњавају да је, поред тестенине, кромпир такође богат отпорним скробом.
Скроб је материја која се налази у намрницама попут хлеба и кромпира. Да ли сте знали да постоји две врсте скроба – обичан и отпоран? Када конзумирате бели хлеб или тестенину, обичан скроб се претвара у шећер, па вам је исто као да сте попили заслађени напитак. То се дешава јер се нормалан скроб састоји од ланаца глукозе који се у организму брзо раствара на шећере. У случају да тај шећер не сагори, он се претвара у масноћу, преноси Daily Mail.
Отпорни скроб се не разлаже тако брзо у организму. Глукоза улази у крв спорије и не расте ниво инсулина, а и дуже остајете сити. Овакав скроб повољно утиче на варење, делује превентивно на срчана обољења и смањује хипертензију.
Отпорни скроб се природно налази у бананама, печуркама, овасу... Што се тиче тестенине, ниво отпорног скроба се повећава приликом кувања шпагета и њиховог хлађења. Ова хладна храна садржи више отпорног скроба, па ћете дуже бити сити а ниво шећера у крви ћете држати под контролом.