Ove namirnice jedete na pogrešan način
Raznorazno voće treba da se jede prezrelo, jer se tada u njima raspadaju hlorofili, pa oni sadrže više aktivnih antioksidanata.
Namirnice gube svoje vitamine prilikom spremanja. Međutim, štetne greške se javljaju prilikom pogrešnog kombinovanja raznih namirnica. Bilo kako bilo, postoji mogućnost da ostanete uskraćeni dobrih vitamina iz obroka koje unosite, i to sve sopstvenom greškom.
Prilikom odabira belog krompira (kod nas poznatiji kao mladi krompir) za pripremanje pirea ili pomfrita, dobijate manje zdravih nutrijenata nego da ste se odlučili za njegovu crvenu varijantu. Naučnici tvrde da je crveni krompir zaslužan za smanjenje krvnog pritiska, kao i rizika od malignih bolesti, prenosi Huffington Post.
Dolaskom hladnijeg perioda, sve više uživamo u domaćim supama. Prilikom spremanja, navikli ste da šargarepu očistite i osečete na kružiće, ali zdravije bi bilo ako je samo očistite i u jednom komadu stavite u supu, jer se tako čuva veća količina vitamina i minerala. Studije su takođe pokazale da je kuvana šargarepa zdravija od sirove, jer se njeni karotenoidi lakše apsorbuju u organizam.
Jabuke i kruške treba da jedete prezrele, jer se tada u njima raspadaju hlorofili, pa zato oni i sadrže više aktivnih antioksidanata.
Spremanje čaja na britanski način je veoma štetno, jer dodavanje mleka u čaj oduzima neke od kardiovaskularnih dobrobiti napitka. Međutim, stavljanje meda i limuna u vreo čaj, takođe je velika greška, jer visoka temperatura ubija vitamin C i antioksidanse. U slučaju da ne volite čaj bez pomenutih dodataka, onda ih stavljajte dok je čaj mlak.