Panetone
Panettone je vrsta slatkog hleba koji potiče iz Milana i tradicionalno se sprema za Božić i Novu godinu. Mi, međutim, smatramo da je predivno da Vam kuća miriše na svež, topao kolač čak i u prolećnim uslovima.
Potrebno:
- 600g brašna
- prstohvat soli
- 150g šećera
- kockica kvasca (40g)
- 250g mleka
- 6 žumanaca
- 150g putera
- 100-150g čokolade
- + rum, kore limuna i pomorandže
Priprema:
Staviti kvasac u mlako mleko (celu količinu), sa kašičicom šećera i brašna, pa ostaviti da narasta.
U većem sudu umutiti žumanca sa šećerom, dodati omekšali puter, kore od limuna i pomorandže.
Kad kvasac naraste, dodati masi, zajedno sa brašnom i prstohvatom soli. Dobro umesiti, pa dodati seckanu čokoladu i rum.
Kalup podmazati puterom, sipati masu i ostaviti da se udvostruči.
Peći na 180°C, 30-40 minuta. Iz kalupa vaditi kad se ohladi!
PS. - Ako želite da se bahatite, izvucite ceo kolač iz kalupa i prelijte ga topljenom čokoladom, pa pospite mlevene bademe ili lešnike odozgo.
Uživajte i, podrazumeva se, javite nam u komentaru kako Vam se dopao ovaj kolač.