Probirljivost u ishrani je nasledna
Deci koja su odrasla u porodici čiji su članovi većinom gojazni sleduje ista "sudbina". Vreme je da se osveste i postanu "crna ovca" svoje familije.
Naučnici Univerziteta Severna Karolina nedavno su sproveli studiju u kojoj je dokazano da geni igraju važnu ulogu u dečjim prehrambenim navikama.
Kod omladine se javlja averzija prema uvođenju novih namirnica u ishranu, što se vezuje za temperament čoveka. Međutim, to ne znači da oni ne mogu promeniti ponašanje i postati malo manje izbirljivi.
Istraživanje je rađeno sa 66 parova blizanaca, starosne dobi od 4 do 7 godina. Utvrđeno je da su geni odgovorni za 72% faktora dečje tendencije da izbegnu nove namirnice. Ostali, manje uticajni faktori su domaćinstvo i društvo.
Prethodne studije su otkrile da geni objašnjavaju 78% varijacija kod averzija prema novim namirnicama kod dece u dobu od 8 do 11 godina, ali i 69% varijacija kod odraslih. To nam pokazuje da efekat gena ostaje relativno konstantan u svim starosnim grupama.
Studija je otkrila da u porodicama u kojima su roditelji gojazni, deca imaju tendenciju za prekomernu telesnu težinu, piše portal webmedicina.com.
Ovo istraživanje, koje je objavljeno u časopisu "Obesity", apeluje na roditelje da konstantno uvode nove namirnice i uče svoju decu raznovrsnoj ishrani.