RECEPTI LOREJN PASKAL: Lepa, zgodna – a uz to i odlična kuvarica! (FOTO)
Gledaoci kulinarskih emisija sigurno su zapazili ovu simpatičnu damu.
Lorejn Paskal je rođena u Londonu, ali u njenim venama teče karipska krv. Usvojena je sa 18 meseci u Oksfordširu, a njeni beli usvojitelji razveli su se kada je imala samo tri godine. Iako je dodeljena mami, ostala je u dobrim odnosima sa ocem koji se ne jednom pojavio u njenoj emisiji.
Me and Popsicle :-) pic.twitter.com/hDQocaeX
— Lorraine Pascale (@lorrainepascale) December 24, 2012
Lorejn ima jednog starijeg usvojenog brata i mlađu polusestru (usvojitelj je posle razvoda dobio ćerku). Zna ko su joj biološki roditelji i da imaju još četvoro dece, ali ne želi da ostvari kontakt sa njima.
Paskal se 1995. godine udala za poljskog muzičara sa kojim je naredne godine dobila ćerku Elu. Razveli su se 2000. godine.
Kada je imala samo 16 godina zapazio je agent koji je pronašao Naomi Kembel. Tako je Lorejn postala prvi crni britanski model na naslovnoj stranici američkog Elle. Ipak, uprkos uspešnoj karijeri manekenke, Paskal je shvatila da mora da obezbedi sebi budućnost. Tako je 2005. godine završila kulinarski kurs u Londonu i, nakon diplomiranja, shvatila je da se u kuhinji oseća "kao u dobrim starim farmerkama". Radila je u nekoliko restorana, ali joj radno vreme nije prijalo, pa se vremenom specijalizovala za izradu torti i kolača. Otvorila je radnju u Kovent Gardenu – "Ella's Bakehouse" i završila je i fakultet – studije kulinarskih umetnosti na Univerzitetu u Zapadnom Londonu.
Objavila je pet knjiga i već tri godine snima televizijske gastro-emisije.
Za vas smo odabrali tri fantastična specijaliteta koja možete pripremiti za večeru sa prijateljima, ali i jestivi poklon koji im možete uručiti u ovim danima praznika.
Potrebno:
- suncokretovo ulje
- 4 velike tortilje
- 1 manji čen belog luka, oljušten i presečen na pola
- 400g paradajza iz konzerve, sitno iseckanog
- ¼ supene kašike ljute mlevene paprike
- 125g dimljenog kačkavalja, krupnije rendanog
- 180g paprika (žutih i crvenih), seckanih na štapiće
- 70g rukole
- šaka svežeg bosiljka
- 2-3 supene kašike balzamiko sirćeta
- 2-3 supene kašike maslinovog ulja
- so, biber
Priprema:
Zagrejati rernu na 240° i dva pleha podmazati suncokretovim uljem. Smestiti tortilje na plehove, premazati ih blago uljem i natrljati belim lukom.
Podeliti ukupnu količinu paradajza za četiri tortilje i naneti ga na njih, ali ostavljajući 1.5cm ivice slobodan (kao na pizzi). Posuti ljutom mlevenom paprikom, seckanom svežom paprikom i rendanim kačkavaljem, pa ubaciti u rernu na 4-6 minuta – ili dok se sir ne otopi, a tortilje blago potamne po ivici. Izvaditi tortilje iz rerne i prebaciti ih u tanjire za serviranje. Ukrasiti ih rukolom i bosiljkom, blago posoliti, pobiberiti i poprskati sa malo maslinovog ulja i balzamiko sirćeta.
Lorraine Pascale's tortilla pizza recipe is a fun kid's supper #recipe https://t.co/DW9Gajhww3 @lorrainepascale pic.twitter.com/9cCy8O7aAO
— Red Living Team (@RedLivingTeam) September 22, 2014
Potrebno:
- ulje
- 1 veza mladog luka
- 1 čen belog luka
- 600g spanaća
- 50g putera
- 200g feta sira
- malo mirođije
- 200g krem sira
- 50g na suvo proprženih pinjola
- 50g suvog grožđa
- 3 jajeta
- veliki prstohvat mlevenog muskatnog oraščića
- 6 kora za pitu
- 4-6 malih veza čeri paradajza
- maslinovo ulje, so, biber
Priprema:
Zagrejati rernu na 200°. Sipati ulje u veliki tiganj ili šerpu i staviti na srednje jaku vatru. Očistiti i sitno iseckati mlad luk i beli luk, pa propržiti na ulju. Dodati i spanać, posoliti i pobiberiti. Poklopiti i ostaviti da se kuva nekoliko minuta, dok spanać ne splasne, ali povremeno protresti šerpu.
U manjoj činiji istopiti puter u mikrotalasnoj rerni. Deo putera iskoristiti za podmazivanje pleha za mafine. Procediti i prohladiti spanać, a za to vreme namrviti fetu na komadiće. Grubo naseckati lišće mirođije.
Spanać dodatno pritisnuti rukama, da se iscedi što je više moguće. Vratiti ga u šerpu, dodati fetu, mirođiju, krem sir, pinjole i suvo grožđe. Dodati i jaja, muskatno orašče, biber i so (ali malo ili bez soli, ako je feta preslana). Sve promešati nežno.
Koru za pitu blago premazati puterom i iseći na kvadrate. Namazanu stranu staviti u pleh za mafine, pritiskajući dno i ivice. Ostaviti višak kore da viri i to uraditi sa još tri kvadrata kore, tako da se preklapaju – dakle, stavljati četiri kvadrata u jedan kalupčić za mafine.
Fil sipati u kore i rasporediti ga jednako, pa "višak" kora koji je virio preklopiti, kako bi se prikrio fil od spanaća. Preostale kore iscepkati ili namrviti (ako su se prosušile u međuvremenu), pa posuti preko fila kako bi se dobio zanimljiv efekat. Preliti sa još malo otopljenog putera i staviti u rernu na 20-25 minuta.
Veze čeri paradajza staviti u pleh, posuti sa malo maslinovog ulja i začiniti. Posle 10 minuta pečenja pitica, staviti i paradajze u rernu, pa peći još 10-15 minuta. Pitice treba da budu hrskave i zlatnožute boje. Servirati ih tople uz pečeni čeri paradajz, ali savršene su i hladne.
After realising I didn't have anything for lunch tomorrow made a spinach, sundried tomato & feta pie with rice paperpic.twitter.com/rEzTlDV2ib
— Becoming_Strong (@Becoming_Strong) August 17, 2014
Potrebno:
- 8 jaja ili 14 belanaca
- korijander
- mirođija
- peršun
- timijan
- čen belog luka
- kim
- cimet
- korijander
- mlevena paprika
- so
- 60g oraha
Priprema:
Propržiti začine u suvom tiganju, kako bi pustili aromu. Staviti ih, zajedno sa jajima i orasima u blender, pa dobivenu smesu peći u rerni na 175° 8-10 minuta.
If one egg is "un oeuf", why do we always want three? #ImportantMondayMorningQuestions https://t.co/Q2u9YsO3OZ pic.twitter.com/jnyradWrlg
— Sainsbury's (@sainsburys) November 10, 2014
Rastopiti mlečnu, belu i čokoladu za kuvanje u tri zasebna suda na pari – neka količinski srazmera bude, na primer, 200g čokolade za kuvanje i po 50g bele i mlečne čokolade. Čokoladu za kuvanje sipati u pleh postavljen papirom za pečenje. Sipati belu i mlečnu čokoladu preko čokolade za kuvanje, u dve trake, pa čačkalicom ili štapićem za ražnjiće prošarati sve tri čokolade.
Pobacati seckane orahe, lešnike, bademe, suvo grožđe, suve kajsije – po želji, odnosno – stavljajte ono što znate da vaši prijatelji najviše vole.
Ostaviti da se dobro ohladi i stisne, pa izlomiti na nejednake komade i uviti u ukrasni celofan.
Poklonite prijateljima veličanstven desert pravljen po njihovom ukusu.
Milk, dark and white chocolate bark ready for cooling :-) pic.twitter.com/6WBpjgO2kZ
— Lorraine Pascale (@lorrainepascale) December 5, 2013
Pročitajte i:
ZA ČOKOHOLIČARE: Nutela torta kao razlog života!
IDEMO NA PUT OKO SVETA: Sedam najboljih recepata sa sedam kontinenata
PEČENA KUVANA JAJA: Tursko jelo koje će vas raspametiti! (VIDEO)