РЕЦЕПТИ ЛОРЕЈН ПАСКАЛ: Лепа, згодна – а уз то и одлична куварица! (ФОТО)
Гледаоци кулинарских емисија сигурно су запазили ову симпатичну даму.
Лорејн Паскал је рођена у Лондону, али у њеним венама тече карипска крв. Усвојена је са 18 месеци у Оксфордширу, а њени бели усвојитељи развели су се када је имала само три године. Иако је додељена мами, остала је у добрим односима са оцем који се не једном појавио у њеној емисији.
Ме анд Попсицле :-) pic.twitter.com/hDQocaeX
— Lorraine Пасцале (@lorrainepascale) Децембер 24, 2012
Лорејн има једног старијег усвојеног брата и млађу полусестру (усвојитељ је после развода добио ћерку). Зна ко су јој биолошки родитељи и да имају још четворо деце, али не жели да оствари контакт са њима.
Паскал се 1995. године удала за пољског музичара са којим је наредне године добила ћерку Елу. Развели су се 2000. године.
Када је имала само 16 година запазио је агент који је пронашао Наоми Кембел. Тако је Лорејн постала први црни британски модел на насловној страници америчког Elle. Ипак, упркос успешној каријери манекенке, Паскал је схватила да мора да обезбеди себи будућност. Тако је 2005. године завршила кулинарски курс у Лондону и, након дипломирања, схватила је да се у кухињи осећа "као у добрим старим фармеркама". Радила је у неколико ресторана, али јој радно време није пријало, па се временом специјализовала за израду торти и колача. Отворила је радњу у Ковент Гардену – "Ella's Бакехоусе" и завршила је и факултет – студије кулинарских уметности на Универзитету у Западном Лондону.
Објавила је пет књига и већ три године снима телевизијске гастро-емисије.
За вас смо одабрали три фантастична специјалитета која можете припремити за вечеру са пријатељима, али и јестиви поклон који им можете уручити у овим данима празника.
Потребно:
- сунцокретово уље
- 4 велике тортиље
- 1 мањи чен белог лука, ољуштен и пресечен на пола
- 400г парадајза из конзерве, ситно исецканог
- ¼ супене кашике љуте млевене паприке
- 125г димљеног качкаваља, крупније ренданог
- 180г паприка (жутих и црвених), сецканих на штапиће
- 70г руколе
- шака свежег босиљка
- 2-3 супене кашике балзамико сирћета
- 2-3 супене кашике маслиновог уља
- со, бибер
Припрема:
Загрејати рерну на 240° и два плеха подмазати сунцокретовим уљем. Сместити тортиље на плехове, премазати их благо уљем и натрљати белим луком.
Поделити укупну количину парадајза за четири тортиље и нанети га на њих, али остављајући 1.5цм ивице слободан (као на pizzi). Посути љутом млевеном паприком, сецканом свежом паприком и ренданим качкаваљем, па убацити у рерну на 4-6 минута – или док се сир не отопи, а тортиље благо потамне по ивици. Извадити тортиље из рерне и пребацити их у тањире за сервирање. Украсити их руколом и босиљком, благо посолити, побиберити и попрскати са мало маслиновог уља и балзамико сирћета.
Lorraine Pascale's tortilla pizza реципе ис а фун kid's supper #recipe https://t.co/DW9Gajhww3 @lorrainepascale pic.twitter.com/9cCy8O7aAO
— Ред Ливинг Теам (@RedLivingTeam) Септембер 22, 2014
Потребно:
- уље
- 1 веза младог лука
- 1 чен белог лука
- 600г спанаћа
- 50г путера
- 200г фета сира
- мало мирођије
- 200г крем сира
- 50г на суво пропржених пињола
- 50г сувог грожђа
- 3 јајета
- велики прстохват млевеног мускатног орашчића
- 6 кора за питу
- 4-6 малих веза чери парадајза
- маслиново уље, со, бибер
Припрема:
Загрејати рерну на 200°. Сипати уље у велики тигањ или шерпу и ставити на средње јаку ватру. Очистити и ситно исецкати млад лук и бели лук, па пропржити на уљу. Додати и спанаћ, посолити и побиберити. Поклопити и оставити да се кува неколико минута, док спанаћ не спласне, али повремено протрести шерпу.
У мањој чинији истопити путер у микроталасној рерни. Део путера искористити за подмазивање плеха за мафине. Процедити и прохладити спанаћ, а за то време намрвити фету на комадиће. Грубо насецкати лишће мирођије.
Спанаћ додатно притиснути рукама, да се исцеди што је више могуће. Вратити га у шерпу, додати фету, мирођију, крем сир, пињоле и суво грожђе. Додати и јаја, мускатно орашче, бибер и со (али мало или без соли, ако је фета преслана). Све промешати нежно.
Кору за питу благо премазати путером и исећи на квадрате. Намазану страну ставити у плех за мафине, притискајући дно и ивице. Оставити вишак коре да вири и то урадити са још три квадрата коре, тако да се преклапају – дакле, стављати четири квадрата у један калупчић за мафине.
Фил сипати у коре и распоредити га једнако, па "вишак" кора који је вирио преклопити, како би се прикрио фил од спанаћа. Преостале коре исцепкати или намрвити (ако су се просушиле у међувремену), па посути преко фила како би се добио занимљив ефекат. Прелити са још мало отопљеног путера и ставити у рерну на 20-25 минута.
Везе чери парадајза ставити у плех, посути са мало маслиновог уља и зачинити. После 10 минута печења питица, ставити и парадајзе у рерну, па пећи још 10-15 минута. Питице треба да буду хрскаве и златножуте боје. Сервирати их топле уз печени чери парадајз, али савршене су и хладне.
Афтер реалисинг И didn't хаве anything фор lunch tomorrow маде а spinach, сундриед томато & фета пие with рице паперpic.twitter.com/rEzTlDV2ib
— Бецоминг_Стронг (@Becoming_Strong) Аугуст 17, 2014
Потребно:
- 8 јаја или 14 беланаца
- коријандер
- мирођија
- першун
- тимијан
- чен белог лука
- ким
- цимет
- коријандер
- млевена паприка
- со
- 60г ораха
Припрема:
Пропржити зачине у сувом тигању, како би пустили арому. Ставити их, заједно са јајима и орасима у блендер, па добивену смесу пећи у рерни на 175° 8-10 минута.
Иф оне egg ис "ун оеуф", why до we always want three? #ImportantMondayMorningQuestions https://t.co/Q2u9YsO3OZ pic.twitter.com/jnyradWrlg
— Sainsbury's (@sainsburys) Новембер 10, 2014
Растопити млечну, белу и чоколаду за кување у три засебна суда на пари – нека количински сразмера буде, на пример, 200г чоколаде за кување и по 50г беле и млечне чоколаде. Чоколаду за кување сипати у плех постављен папиром за печење. Сипати белу и млечну чоколаду преко чоколаде за кување, у две траке, па чачкалицом или штапићем за ражњиће прошарати све три чоколаде.
Побацати сецкане орахе, лешнике, бадеме, суво грожђе, суве кајсије – по жељи, односно – стављајте оно што знате да ваши пријатељи највише воле.
Оставити да се добро охлади и стисне, па изломити на неједнаке комаде и увити у украсни целофан.
Поклоните пријатељима величанствен десерт прављен по њиховом укусу.
Милк, дарк анд white chocolate барк ready фор cooling :-) pic.twitter.com/6WBpjgO2kZ
— Lorraine Пасцале (@lorrainepascale) Децембер 5, 2013
Прочитајте и:
ЗА ЧОКОХОЛИЧАРЕ: Нутела торта као разлог живота!
ИДЕМО НА ПУТ ОКО СВЕТА: Седам најбољих рецепата са седам континената
ПЕЧЕНА КУВАНА ЈАЈА: Турско јело које ће вас распаметити! (ВИДЕО)