Recite zbogom GORUŠICI: Ovo su namirnice koje treba izbegavati!
Bol, peckanje ili nadutost u želucu su sada stvari koje se lako mogu rešiti.
Gorušica je neugodan osećaj koji se javlja u srednjem ili donjem delu prsa i koji se širi iz želuca prema vratu i može da liči na srčani infarkt. Stalna i uporna gorušica je ozbiljan problem za veliki broj ljudi, ali izbegavanjem "rizične" hrane i povećanim unosom povoljnih namirnica može se postići odličan rezultat, a u lakšim slučajevima gotovo i izlečenje.
Ako patite od sličnih tegoba u gornjem delu probavnog sistema, potrebno je uvesti što hitnije promene. Nutricionisti savetuju prestanak pušenja, konzumiraja crne kafe i alkohola u većim količinama, smanjenje prekomerne telesne mase i dnevnog unosa hrane sa naglaskom na konzumaciju nemasne hrane. Preporučljivo je koristiti i maslinovo ulje kao izvor masnoće i mlečne proizvode (jogurt, kefir).
Šećer uzrokuje pojačano lučenje želudačne kiseline što može isprovocirati simptome bolesti. Povećan unos soli takođe je povezan sa povećanim rizikom od nastanka gorušice. Napici koji sadrže kofein (kafa, čaj, kola) pa i kafa bez kofeina mogu izazvati lučenje želudačne kiseline, ali se mogu konzumirati u umerenim količinama, najbolje nakon jela.
Treba izbegavati:
- paradajz i proizvode od paradajza
- citrusno voće (limun, mandarina, narandža, grejp) i citrusne sokove
- luk, papriku, feferone, krastavce
- čokoladu, kafu, jake čajeve i proizvode sa kofeinom
- pepermint i proizvode koji ga sadrže
- prženu hrana i hranu bogatu uljima i mastima
- začine (pogotovo čili) i sirće
Promenite životne navike:
- dnevni unos hrane raspodelite u više manjih obroka i nikako ne uzimajte obilne obroke
- piti adekvatnu količinu vode
- pri uzimanju lekova, popiti ih sa velikom količinom tečnosti
- smanjiti stres
- izbegavati veće telesne napore
(ZdravaKrava.hr)
Pročitajte i: