Реците збогом ГОРУШИЦИ: Ово су намирнице које треба избегавати!
Бол, пецкање или надутост у желуцу су сада ствари које се лако могу решити.
Горушица је неугодан осећај који се јавља у средњем или доњем делу прса и који се шири из желуца према врату и може да личи на срчани инфаркт. Стална и упорна горушица је озбиљан проблем за велики број људи, али избегавањем "ризичне" хране и повећаним уносом повољних намирница може се постићи одличан резултат, а у лакшим случајевима готово и излечење.
Ако патите од сличних тегоба у горњем делу пробавног система, потребно је увести што хитније промене. Нутриционисти саветују престанак пушења, конзумираја црне кафе и алкохола у већим количинама, смањење прекомерне телесне масе и дневног уноса хране са нагласком на конзумацију немасне хране. Препоручљиво је користити и маслиново уље као извор масноће и млечне производе (јогурт, кефир).
Шећер узрокује појачано лучење желудачне киселине што може испровоцирати симптоме болести. Повећан унос соли такође је повезан са повећаним ризиком од настанка горушице. Напици који садрже кофеин (кафа, чај, кола) па и кафа без кофеина могу изазвати лучење желудачне киселине, али се могу конзумирати у умереним количинама, најбоље након јела.
Треба избегавати:
- парадајз и производе од парадајза
- цитрусно воће (лимун, мандарина, наранџа, грејп) и цитрусне сокове
- лук, паприку, фефероне, краставце
- чоколаду, кафу, јаке чајеве и производе са кофеином
- пеперминт и производе који га садрже
- пржену храна и храну богату уљима и мастима
- зачине (поготово чили) и сирће
Промените животне навике:
- дневни унос хране расподелите у више мањих оброка и никако не узимајте обилне оброке
- пити адекватну количину воде
- при узимању лекова, попити их са великом количином течности
- смањити стрес
- избегавати веће телесне напоре
(ЗдраваКрава.хр)
Прочитајте и: