Torta sa čokoladnim musom
Za prave sladokusce!
Potrebno:
Za koru:
- šolja seckanih oraha
- šolja badema
- ¼ šolje omekšalog putera
Za fil:
- 450g crne čokolade (za kuvanje)
- 1 šolja slatke pavlake
- 6 jaja
- 1 kafena kašičica arome vanile
- ½ šolje brašna
- 1/3 šolje kristal šećera
Priprema:
U blenderu izmiksajte orahe i badem, pa dodajte puter i izmešajte da smesa postane homogena. U podmazanu formu za tortu rasporedite smesu i pritiskajte rukom kako biste izjednačili sloj.
U šerpi zagrejte čokoladu i slatku pavlaku na slaboj vatri, mešajući sve vreme dok se čokolada skroz ne otopi. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.
U većoj posudi pomešajte jaja i aromu vanile, ali polako, da bi smesa bila vazdušasta. Ubrzajte mikser i postepeno dodajte brašno i šećer dok se masa ne ugusti.
Trećinu smese od jaja dodajte u čokoladu i mešajte dok smesa ne bude homogena. Potom, dodajte polovinu smese od čokolade u smesu sa jajima. Promešajte dobro, pa dodajte drugu polovinu. Celu masu sipajte preko ″testa″ od putera i orašastih plodova.
Pecite na 150-170°C, 40-45 minuta, dok stranice ne počnu da se odvajaju.
Ohladite pre vađenja iz forme za tortu i ostavite da se ohladi preko noći u frižideru.