Торта са чоколадним мусом
За праве сладокусце!
Потребно:
За кору:
- шоља сецканих ораха
- шоља бадема
- ¼ шоље омекшалог путера
За фил:
- 450г црне чоколаде (за кување)
- 1 шоља слатке павлаке
- 6 јаја
- 1 кафена кашичица ароме ваниле
- ½ шоље брашна
- 1/3 шоље кристал шећера
Припрема:
У блендеру измиксајте орахе и бадем, па додајте путер и измешајте да смеса постане хомогена. У подмазану форму за торту распоредите смесу и притискајте руком како бисте изједначили слој.
У шерпи загрејте чоколаду и слатку павлаку на слабој ватри, мешајући све време док се чоколада скроз не отопи. Склоните са ватре и оставите да се охлади.
У већој посуди помешајте јаја и арому ваниле, али полако, да би смеса била ваздушаста. Убрзајте миксер и постепено додајте брашно и шећер док се маса не угусти.
Трећину смесе од јаја додајте у чоколаду и мешајте док смеса не буде хомогена. Потом, додајте половину смесе од чоколаде у смесу са јајима. Промешајте добро, па додајте другу половину. Целу масу сипајте преко ″теста″ од путера и орашастих плодова.
Пеците на 150-170°Ц, 40-45 минута, док странице не почну да се одвајају.
Охладите пре вађења из форме за торту и оставите да се охлади преко ноћи у фрижидеру.