Ukusno cveće
12.06.2014.
12:58
Komentari (0)
Cveće nema samo estetsku upotrebu. Možda niste znali ali već decenijama je tradicija da se cveće upotrebljava i u ishrani.
- U Japanu su cvetovi trešnje i hrizanteme bili veoma popularni.
- Latice ruže i narandže koristile su se u mnogim jelima Bliskog Istoka.
- Latice karanfila bile su sastavni deo poznatog francuskog likera Šartrus, čiji se recept držao u tajnosti.
- U Starom Zavetu, maslačak se spominje kao gorak začin.
- Artičoka, brokoli i karfiol su cveće koje najverovatnije najčešće koristimo u kuhinji.
- Potočarke, mnogima omiljeno cveće, imaju divan ljutkasti ukus.
- Ljubičice, ruže i lavanda daju salatama i desertima slatkasti ukus. Jarkožuti neven može zameniti šafran.
- Ljubičicu ili neven takođe možete koristiti kao lep ukras za sirove dezerte i salate.
- Kamilica je dobra za osnaživanje imuniteta i ublažavanje stresa.
- Hrizanteme leče prehladu i grip.
- Radu jetre i creva potpomaže ružin cvet.
- Valerijana je ta koja smiruje i olakšava nesanicu.
- Kadifica je poznata po antiseptičkim i antigljivičnim svojstvima i koristi se u homeopatskoj i konvencionalnoj medicini za brže zaceljivanje rana.
- Neven ublažava menstrualne bolove i bolove u grlu.
- Potočarka, koja ima antivirusna i antibakterijska svojstva, leči prehladu, respiratorne infekcije i bolesti urinarnog trakta.
- Cveće šljive se koristi za bolesti pluća, dijareje i kašlja.
Poznato je da cveće pozitivno utiče na raspoloženje i uopšteno na emocionalno stanje čoveka:
Važno je napomenuti da treba da konzumirate organski uzgajano cveće, nikako ono iz cvećare s obzirom na to da je ono sigurno tretirano nekim pesticidima.
(alternativa-za-vas.com)