Укусно цвеће
12.06.2014.
12:58
Коментари (0)
Цвеће нема само естетску употребу. Можда нисте знали али већ деценијама је традиција да се цвеће употребљава и у исхрани.
- У Јапану су цветови трешње и хризантеме били веома популарни.
- Латице руже и наранџе користиле су се у многим јелима Блиског Истока.
- Латице каранфила биле су саставни део познатог француског likera Шартрус, чији се рецепт држао у тајности.
- У Старом Завету, маслачак се спомиње као горак зачин.
- Артичока, броколи и карфиол су цвеће које највероватније најчешће користимо у кухињи.
- Поточарке, многима омиљено цвеће, имају диван љуткасти укус.
- Љубичице, руже и лаванда дају салатама и десертима слаткасти укус. Јаркожути невен може заменити шафран.
- Љубичицу или невен такође можете користити као леп украс за сирове дезерте и салате.
- Камилица је добра за оснаживање имунитета и ублажавање стреса.
- Хризантеме лече прехладу и грип.
- Раду јетре и црева потпомаже ружин цвет.
- Валеријана је та која смирује и олакшава несаницу.
- Кадифица је позната по антисептичким и антигљивичним својствима и користи се у homeopatskoj и конвенционалној медицини за брже зацељивање рана.
- Невен ублажава менструалне болове и болове у грлу.
- Поточарка, која има антивирусна и антибактеријска својства, лечи прехладу, респираторне инфекције и болести уринарног тракта.
- Цвеће шљиве се користи за болести плућа, дијареје и кашља.
Познато је да цвеће позитивно утиче на расположење и уопштено на емоционално стање човека:
Важно је напоменути да треба да конзумирате органски узгајано цвеће, никако оно из цвећаре с обзиром на то да је оно сигурно третирано неким пестицидима.
(alternativa-za-vas.com)