ZAČINITE JE VALJANO: Ovo su najbolji dresinzi za salate!
Koji god od ovih pet načina da odaberete, salata će biti bolja nego ikad.
Osnovno pravilo pri začinjavanju salate jeste da se to radi neposredno pred konzumiranje. Mi vam nudimo per savršenih dresinga za salate, kako biste dodatno poboljšali ukus svojih specijaliteta.
Ranč dresing
Tri-četiri supene kašike ovog dresinga dovoljne su za začinjavanje jedne salate. Potrebne su vam dve supene kašike dobro razbijene surutke, jedna supena kašika majoneza, so, sveže mleven crni biber i, po ćelji ½ kafene kašičice pirinčanog sirćeta. Zatim, zameštajte u to i ¼ kafene kašičice belog luka u prahu, 1-3 supene kašike sitno seckanog luka, nane i/ili peršuna. Sve to dobro promešati i ostaviti u frižideru tri dana pre korišćenja.
Italijanski dresing
I ovog dresinga će vam biti dovoljne 3-4 supene kašike za začinjavanje jedne salate. Za njega vam je potrebna čaša ulja, ¼ čaše belog vina, 2 supene kašike crvenog vinskog sirćeta, jedan veći čen belog luka (zgnječen), 2 supene kašike sitno seckanog crvenog luka, 2 supene kašike aleve paprike, 2 supene kašike dižon senfa, 1 kafena kašičica meda, 1 kafena kašičica soli, ¼ kafene kašičice sušenog origana, ¼ kafene kašičice sušenog majorana, prstohvat ljute aleve paprike i malo bibera. Sve sastojke treba sipati u avan i lupati ih dok se ne dobije homogena smesa. Dresing, zatvoren, može da opstane u frižideru nekoliko sedmica.
Cezarov dresing
Za jednu šolju ovog sosa potrebno vam je: 5 fileta inćuna, 3 sitno seckana čena belog luka, 1 kafena kašičica aleve paprike, ¼ čaše limunovog soka, 2 supene kašike šerija ili crvenog vinskog sirćeta, 1 supena kašika senfa, ½ čaše lja i ½ čaše rendanog parmezana.
U avan staviti filete inćuna sa belim lukom i paprikom. Dodati limunov sok, sirće i senf. Posle toga sipati ulje i parmezan, i dobro promešati. Možete sve to izmiksati i u blenderu. Ohladite u zatvorenoj teglici nedelju dana pre upotrebe.
Dresing sa plemenitim sirem
Potrebna vam je šolja namrvljenog plemenitog sira, ¼ šolje kisele pavlake, ¼ šolje surutke, 2 supene kašike majoneza, 2 supene kašike limunovog soka, so i biber. Sve sastojke dobro zamešajte i ostavite dresing u frižideru sedam dana.
Dresing od balzamiko sirćeta
Za jednu čašu dresinga potrebno vam je ¾ ekstradevičanskog maslinovog ulja, ¼ čaše balzamiko sirćeta, so i biber. Po želji možete dodati supenu kašiku senfa, sitno seckan luk, zgnječeni beli luk, razne začine, smeđi šećer ili supenu kašiku meda... Sastojke stavite u teglu ili činiju sa jakim poklopcem i dobro promućkajte, kako bi se sve zamešalo. Ako ne koristite sveže sastojke, dresing može da izdrži i do nedelju dana van frižidera.
Ove salate morate probati: