ZDRAVO, A INTERESANTNO: Palačinke od bundeve
Servirane uz kreativan umak i štapiće od šargarepe, ove palačinke su pun pogodak!
Potrebno:
- 500g bundeve
- 2 jajeta
- 40g brašna
- žalfija
- kora limuna
- maslinovo ulje
- so, biber, kim
- 1 supena kašika mleka (ako je potrebno)
- 5 šargarepa
Priprema:
Probajte i keks tortu sa dinjom!
Meso bundeve iseći na kockice i staviti u rernu – pokriveno aluminijumskom folijom. Peći na 180°C dvadesetak minuta, dok meso ne omekša. Ohlađenu bundevu propasirati. Oguliti i iseći šargarepu na štapiće i složiti je na papir za pečenje. Premazati sa malo ulja, posoliti i posuti kimom. Peći 10-15 minuta na 180°C, dok šargarepa ne bude dobro pečena.
Umutiti jaja sa malo soli, bibera, žalfijom i limunovom korom. Dodati brašno, malo po malo, kako bi se izbegle grudvice, pa dodati pečenu pasiranu bundevu i, ako je potrebno malo mleka, da bi smesa bila tečnija.
Zagrejati tiganj i dobro ga podmazati uljem, pa peći palačinke. Služiti ih sa štapićima šargarepe i uz omiljeni umak.
Palačinke od bundeve su savršene za branč ili kao slana grickalica uz aperitiv.
Obično brašno možete zameniti brašnom od nauta (leblebija), kako bi ovaj specijalitet bio još zdraviji i zanimljiviji.