Posna SARMA sa dimljenim ŠARANOM je neizostvna namirnica SLAVSKE TRPEZE - Ukus je bolji nego što očekujete, a priprema nije zahtevna
Ovaj recept je jednostavan, a posna sarma preukusna
Nema slavske trpeze bez dobre sarme, a ako želite da iznenadite svoje goste nečim posebnim, posna sarma sa dimljenim šaranom je pravi izbor!
Ovaj neobičan, ali predivan spoj tradicije i inovacije oduševiće sve prisutne svojim bogatim i dimljenim ukusima. Ukus dimljenog šarana savršeno se uklapa sa kiselim kupusom i začinima, stvarajući sarme koje su sve samo ne obične. Iako možda zvuči zahtevno, priprema ove sarme je jednostavna i brza, a rezultat je jelo koje će biti neizostavni deo vaše slave. Ovaj recept donosi spoj starih vrednosti i novih ukusa koji će sigurno oduševiti sve članove porodice i prijatelje.
Sastojci:
4 glavice crnog luka srednje veličine
2 praziluka
5 većih šargarepa
1 koren peršuna
1/4 korena celera
4 čena belog luka
500 g pirinča
1 veći krompir
500 g dimljenog šarana
2 glavice kiselog kupusa
začin
paprika mlevena slatka
lovorov list
biber
brasno
so
vezica peršunovog lista
Priprema:
Sipati ulje u veću šerpu da bude debljine prsta. Na ulju izdinstati crni luk i praziluk. Pirinač potopiti u vodu. Beli luk sitno iseckati.
Šargarepu, celer i peršun izrendati na krupno rende i sve ovo dodati u luk i nastaviti sa dinstanjem 10 minuta. Zatim dodati pirinač koji smo ocedili od vode i dinstati jos 10 minuta.
Skloniti sa šporeta i dodati začin, biber, so, mlevenu pa
priku, izrendani krompir, list peršuna i jednu ravnu kašiku brašna.
Savijati sarme i ređati u zemljani sač ili vatrostalnu činiju ili već gde vam odgovara, ribu iseći i ređati između sarme. Zatim, naliti vodom, prekriti listovima kupusa i peći.
Ako pečete u zemljanom saču, peći polklopljeno četiri sata na 150 stepeni.
Što se duže krčkaju, biće ukusnije!