ZELENI TANJIR PUN ZDRAVLJA: Krem čorba od graška
Lako, brzo i jednostavno – ovo je čorbica koja će oduševiti sve vaše prijatelje.
Potrebno:
- 1 glavica crnog luka
- 1 šargarepa
- 450g graška
- 300g krompira
- 200ml pavlake za kuvanje
- maslinovo ulje
- bujon od povrća ili rastvorena kocka za supu
- peršun, mešavina začina
Priprema:
A posle čorbice - CRVENO MESO IZ BELE RUSIJE: Teletina u beloruskom sosu
Luk sitno iseckati, pa dinstati na maslinovom ulju dok ne dobije žutkastu boju. Dodati kockice šargarepe i dinstati nekoliko minuta dok ne omekša. Krompir iseći na kockice, pa zajedno sa zamrznutim graškom dodati povrću. Naliti bujonom ili rastvorenom kockom da dobro prekrije povrće (~800ml). Dodati so, biber i sitno seckan peršun.
Ostaviti čorbu da se kuva dok povrće skroz ne omekša (otprilike pola sata), pa skloniti sa šporeta i miksati štapnim mikserom. Ako čorba bude isuviše gusta, doliti još bujona.
Vratiti na ringlu, dodati pavlaku za kuvanje, promešati i pustiti na kratko da provri. Poslužiti ukrašeno peršunom i pavlakom za kuvanje.