ZIMSKI ŠEJKOVI: Poboljšajte zdravlje ovim ukusnim napicima
Koristeći namirnice koje su nam zimi dostupne možemo svako jutro uživati u odličnim šejkovima, a pri tom će telo dobiti dovoljan unos vitamina uz pomoć kog će lakše prebroditi hladnu sezonu.
Citrusi
Šejk od pomorandže, mandarine, grejpa ili limuna, čija je glavna prednost visok nivo vitamina C, poboljšaće stanje kože, ujednačiti njen ton i ojačati kosu. Za pripremu takvog miksa omiljeni citrus pomešajte u blenderu sa šoljicom grčkog jogurta, medom, đumbirom i semenkama bundeve.
Nar
Osim lica, u hladnoj sezoni takođe pati koža stopala: zbog slabe cirkulacije krvi mogu se pojaviti vidljivo natečene vene, kao i ispucali kapilari. Da bi se sprečilo ovo stanje dva puta nedeljno treba piti sok od nara razređen s vodom. Nar se sastoji čak od 15 aminokiselina, vitamina B6, B12, A, E i F koji poboljšavaju cirkulaciju, bore se protiv slobodnih radikala i pomažu u čišćenju kože, piše stvarukusa.rs.
Orašasti plodovi
Orašasti plodovi sadrže ne samo vitamine i minerale, nego i Omega-3 nezasićene masne kiseline koje neguju kožu, zaglađuju bore i sprečavaju prekomerno isušivanje, što je posebno važno u zimskim mesecima kad je koža lica i ruku pod stalnim udarom niskih temperatura. Za pripremu šejka pomešajte u blenderu šoljicu bilo kakvih orašastih plodova, koje ste predhodno ostavili da odstoje preko noći u vodi, čašu bademovog mleka, kašičicu kokosovog ulja, cimet i kardamom.
Šargarepa
U sveže isceđenom soku od šargarepe nalaze se visoke količine vitamina A, C i B koji stimulišu obnovu ćelija u telu i štite kožu od negativnog uticaja spoljnih faktora, kao što su hladni i suvi vazduh. Osim toga, čaša šejka od šargarepe ujutro daje koži glatkoću i elastičnost i sprečava pojavu bora. Pomešajte ceđenu šargarepu sa sokom od pomorandže, oguljenom jabukom i kruškom i jutro započnite puni energije.
Kivi
U doba hladne sezone koža lica često izgleda umorno i sivo. Da bismo joj vratili sjaj i zdrav izgled, nekoliko puta nedeljno valja piti zeleni smuti od svežeg kivija, banane, peršuna i nane. Kivi sadrži mikro i makroelemenate kao što su kalijum, fosfor, kalcijum, vitamin B6 i B9, ali i enzim actinidin koji stimuliše metaboličke procese u telu.
Pogledajte i: