ŽIVE OD SLATKIŠA, A PRIZNAJU: Mnogo šećera šteti vašem zdravlju
Godinama, proizvođači slatkiša su se utrkivali u prodaji opisujući ih kao 'hranljive', bazirane na nutritivnim komponentama crne čokolade. Ipak, to nije značajno popravilo njihov imidž.
Sada Mars, proizvođač M&M i Snickers čokoladica pokušava još jednu taktiku: priznanjem da dodatni šećer ''treba da se konzumira umereno'' i zalaže se da regulatorna tela primoraju sve proizvođače da obavezno unesu količine šećera na etiketama slatkih proizvoda u SAD.
We support @WHO & the US Dietary Guideline Advisory Committee's reco that people should limit added sugars intake: https://t.co/UXpUgCku3e
— Mars, Incorporated (@MarsGlobal) May 8, 2015
- Slatkiše ne bi trebalo konzumirati često i količina slatkih proizvoda bi trebalo da bude transparentna, naveo je Dejv Krin, direktor Marsa za istraživanje i razvoj, za Wall Street Journal.
U pismu poslatom američkim vlastima ove nedelje, Mars navodi da podržava preporuke vodećih domaćih zdravstvenih stručnjaka, uključujući Svetsku zdravstvenu organizaciju i Američki komitet za ishranu, u kojima se navodi da bi trebalo ''ograničiti unos šećera, naročito onih koji su dodatak hrani, na ne više od 10% ukupnog energetskog/kalorijskog unosa''.
Uz to, Mars je postala prva kompanija koja će prikazivati preporuke GDA (preporučene dnevne doze) na konditorskim proizvodima širom sveta.
Ostale prehrambene kompanije odbijaju da na pakovanjima objavljuju količine šećera u proizvodima, delom jer telo reaguje na isti način na sve šećere, uključujući fruktozu u voću. Takođe navode i troškove posebnog štampanja pakovanja, piše economy.rs.
Pročitajte i: