ЖИВЕ ОД СЛАТКИША, А ПРИЗНАЈУ: Много шећера штети вашем здрављу
Годинама, произвођачи слаткиша су се утркивали у продаји описујући их као 'хранљиве', базиране на нутритивним компонентама црне чоколаде. Ипак, то није значајно поправило њихов имиџ.
Сада Марс, произвођач M&M и Сницкерс чоколадица покушава још једну тактику: признањем да додатни шећер ''treba да се конзумира умерено'' и залаже се да регулаторна тела приморају све произвођаче да обавезно унесу количине шећера на етикетама слатких производа у САД.
We support @WHO & the УС Dietary Гуиделине Advisory Committee's рецо that пеопле схоулд лимит added сугарс интаке: https://t.co/UXpUgCku3e
— Марс, Инцорпоратед (@MarsGlobal) May 8, 2015
- Слаткише не би требало конзумирати често и количина слатких производа би требало да буде транспарентна, навео је Дејв Крин, директор Марса за истраживање и развој, за Wall Стреет Јоурнал.
У писму послатом америчким властима ове недеље, Марс наводи да подржава препоруке водећих домаћих здравствених стручњака, укључујући Светску здравствену организацију и Амерички комитет за исхрану, у којима се наводи да би требало ''ограничити унос шећера, нарочито оних који су додатак храни, на не више од 10% укупног енергетског/калоријског уноса''.
Уз то, Марс је постала прва компанија која ће приказивати препоруке ГДА (препоручене дневне дозе) на кондиторским производима широм света.
Остале прехрамбене компаније одбијају да на паковањима објављују количине шећера у производима, делом јер тело реагује на исти начин на све шећере, укључујући фруктозу у воћу. Такође наводе и трошкове посебног штампања паковања, пише economy.rs.
Прочитајте и: