KISELI KRASTAVCI BOLJI OD KUPOVNIH! Uz ove TRIKOVE naših baka ne možete da omanete! (RECEPT)
Isprobajte i uverite se sami.
Priprema zimnice je uveliko u toku, a mlade domaćice koje planiraju po prvi put da zasuku rukave imaju mnogo nedoumica.
Kako bilo, svima su kiseli krastavci jedna od omiljenih turšija u našem narodu.
Ali, kako se prave domaći kiseli krastavci? Predlažemo vam recept za količinu od tri kilograma, koja će vam biti dovoljna za celu porodicu, uz trikove naših baka koji garantuju da će biti savršeni! A ako kojim slučajem želite da pripremite više krastavaca, jednostavno povećajte gramažu svih ostalih sastojaka.
TAČAN JE SKORO 100 POSTO! Ovaj TEST otkriva RAK čak četiri godine PRE POJAVE prvih simptoma
Može da izazove RAK JEDNJAKA! Ukoliko KAFU PIJEŠ na ovaj način, ozbiljno UGROŽAVAŠ ZDRAVLJE!
Jede samo voće i svaki mesec ide na PLASTIČNU OPERACIJU: Žena sa najužim strukom na svetu šokirala fanove izgledom, ali i SVOJIM BIZARNIM STAVOVIMA
1. Kakav krastavac odabrati?
Čvrst, bez vidljivih oštećenja. Nemojte uzimati krastavac koji ima previše debelu koru, jer se neće dobro ukiseliti, ali ni onaj čija je kora previše tanka jer će brzo izgubiti boju. Takvi su najčešće veoma dugački krastavci. Odaberite, drugim rečima, prosečan domaći krastavac ili kornišon.
2. Kakvo sirće staviti?
Belo, od pet procenata kiseline. Koristite belo sirće jer neće krastavcima promeniti boju. Nemojte stavljati sirće za koje niste sigurni koliki procenat kiseline sadrži.
3. Šta staviti od začina?
Ako želite pravi, puni ukus, "obavezni" su mirođija i seme slačice.
4. Da li bi trebalo staviti šećer?
Da, on će pomoći da krastavci zadrže oblik. Koristite isključivo kristal šećer bele boje.
5. Koliko bi ih trebalo staviti u teglu?
Prema receptu naših baka, što više krastavaca "nagurate" u teglu, to bolje. Krastavce pre kiseljenja dobro operite, naročito tamo gde im je bila peteljka, jer je najveća šansa da se tu i dalje krije prašina ili prljavštvina. Krastavci će se malo skupiti tokom procesa, pa je dobro da ih u tegli bude što više.
Sastojci:
Tri kilograma krastavca
Litar i po sirćeta od pet odsto kiseline
Četvrtina šolje šećera
Pola šolje soli
Litar vode
Četiri veze mirođije
Tri kašike semena slačice
Priprema:
Sterilizujte tegle ključalom vodom, ili ih stavite u rernu zagrejanu na 160 stepeni, na deset minuta.
Krastavce dobro operite, a tečnost pomešajte sa šećerom i solju u dovoljno velikoj šerpi. Dok provri, sterilizovane tegle dobro napunite krastavcima.
Prelijte tečnost preko krastavaca, začine ravnomerno rasporedite po vrhu turšije. Ostavite iznad tečnosti oko centimetar prostora pre nego što zatvorite tegle.
Zatvorene tegle čuvajte na tamnom, suvom i hladnom mestu.