Припрема зимнице је увелико у току, а младе домаћице које планирају по први пут да засуку рукаве имају много недоумица.
Како било, свима су кисели краставци једна од омиљених туршија у нашем народу.
Али, како се праве домаћи кисели краставци? Предлажемо вам рецепт за количину од три килограма, која ће вам бити довољна за целу породицу, уз трикове наших бака који гарантују да ће бити савршени! А ако којим случајем желите да припремите више краставаца, једноставно повећајте грамажу свих осталих састојака.
ТАЧАН ЈЕ СКОРО 100 ПОСТО! Овај ТЕСТ открива РАК чак четири године ПРЕ ПОЈАВЕ првих симптома
ТАЧАН ЈЕ СКОРО 100 ПОСТО! Овај ТЕСТ открива РАК чак четири године ПРЕ ПОЈАВЕ првих симптома
Може да изазове РАК ЈЕДЊАКА! Уколико КАФУ ПИЈЕШ на овај начин, озбиљно УГРОЖАВАШ ЗДРАВЉЕ!
Може да изазове РАК ЈЕДЊАКА! Уколико КАФУ ПИЈЕШ на овај начин, озбиљно УГРОЖАВАШ ЗДРАВЉЕ!
Једе само воће и сваки месец иде на ПЛАСТИЧНУ ОПЕРАЦИЈУ: Жена са најужим струком на свету шокирала фанове изгледом, али и СВОЈИМ БИЗАРНИМ СТАВОВИМА
Једе само воће и сваки месец иде на ПЛАСТИЧНУ ОПЕРАЦИЈУ: Жена са најужим струком на свету шокирала фанове изгледом, али и СВОЈИМ БИЗАРНИМ СТАВОВИМА
1. Какав краставац одабрати?
Чврст, без видљивих оштећења. Немојте узимати краставац који има превише дебелу кору, јер се неће добро укиселити, али ни онај чија је кора превише танка јер ће брзо изгубити боју. Такви су најчешће веома дугачки краставци. Одаберите, другим речима, просечан домаћи краставац или корнишон.
2. Какво сирће ставити?
Бело, од пет процената киселине. Користите бело сирће јер неће краставцима променити боју. Немојте стављати сирће за које нисте сигурни колики проценат киселине садржи.
3. Шта ставити од зачина?
Ако желите прави, пуни укус, "обавезни" су мирођија и семе слачице.
4. Да ли би требало ставити шећер?
Да, он ће помоћи да краставци задрже облик. Користите искључиво кристал шећер беле боје.
5. Колико би их требало ставити у теглу?
Према рецепту наших бака, што више краставаца "нагурате" у теглу, то боље. Краставце пре кисељења добро оперите, нарочито тамо где им је била петељка, јер је највећа шанса да се ту и даље крије прашина или прљавштвина. Краставци ће се мало скупити током процеса, па је добро да их у тегли буде што више.
Састојци:
Три килограма краставца
Литар и по сирћета од пет одсто киселине
Четвртина шоље шећера
Пола шоље соли
Литар воде
Четири везе мирођије
Три кашике семена слачице
Припрема:
Стерилизујте тегле кључалом водом, или их ставите у рерну загрејану на 160 степени, на десет минута.
Краставце добро оперите, а течност помешајте са шећером и сољу у довољно великој шерпи. Док проври, стерилизоване тегле добро напуните краставцима.
Прелијте течност преко краставаца, зачине равномерно распоредите по врху туршије. Оставите изнад течности око центиметар простора пре него што затворите тегле.
Затворене тегле чувајте на тамном, сувом и хладном месту.
КИСЕЛИ КУПУС КАО ИЗ БАКИНЕ КУХИЊЕ! Савршени РЕЦЕПТ за ПРИПРЕМУ, а постоји само ЈЕДАН ТРИК!
КИСЕЛИ КУПУС КАО ИЗ БАКИНЕ КУХИЊЕ! Савршени РЕЦЕПТ за ПРИПРЕМУ, а постоји само ЈЕДАН ТРИК!