Паприка достигла АСТРОНОМСКЕ ЦЕНЕ: Постоје три разлога зашто ајварушу плаћамо СКУПЉЕ НЕГО ИКАД
Цене ајварке се крећу од 100 до 200 динара
- Шта се десило, никако ми није јасно, али ја је по овој цени нећу куповати - оштро је прокоментарисала цену од 150 динара за ајварску паприку пензионерка Милка Крстић и отишла кући празних руку. Она је само један од незадовољних купаца који негодују због готово утростручене цене овог туршијског поврћа, а стручњаци објашњавају да за драстично поскупљење ипак постоји неколико разлога.
Да ће цена паприке бити виша него лане, пољопривредницима је било јасно, будући да је род, како наводе произвођачи, подбацио и за 70 одсто, али да ће доћи до готово историјских цена за килограм, нико се није надао. Стручњаци су за ову неуобичајену појаву навели чак три разлога.
Срби, ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ: Због америчких санкција Ирану цене горива скачу изнад 170 динара
Први је однос понуде и тражње.
- Понуда је значајно мања од тражње и то јој диже цену. Разлози због којих је тако мала понуда леже у томе да је година била кишна нарочито у време садње и узгоја - објашњава проф. др Миладин Шеварлић, професор на Пољопривредном факултету и додаје да је на појединим парцелама чак и корен иструлио.
Овај агроекономиста као други разлог истиче временске непогоде, односно да је град у појединим деловима земље био честа летња појава, па је оштетио плодове.
- Трећи разлог лежи у непостојању организованог откупа у пољопривредним задругама и на тај начин паприци из мањих места није обезбеђен пласман на већа тржишта попут београдског и новосадског - наводи Шеварлић и истиче да је паприка са нашег подручја, нарочито ајваруша, изузетно тражена на западу, посебно у Словенији.
Због свега тога, на већини градских пијаца у Београду, цене ајварке се крећу од 100 до 170 динара, а на пијаци "Скадарлија" једна је читатељка забележила и астрономску цену од 200 динара за килограм. Једино се још на Кванташкој пијаци може наћи јефтинија, али за десет динара по килограму, што се не исплати много купцима, ако урачунају и превоз до тамо. Поређења ради, цене прошле године нису ишле преко 100 динара, а за велике количине домаћице су паприку могле наћи и за 50 динара по килограму.
Вила на Дедињу и најскупљи аутомобил: Ево зашто треба да почнете да сакупљате МЕТАЛНИ НОВАЦ
- Много су лошијег квалитета него прошле године, а скупље драстично. Ја сам пре две недеље пазарила по цени од 90 динара и тада сам мислила да је и то много, али кад сам дошла да докупим за још ајвара, јер моји воле, баш сам се изненадила и мораћу да се задовољим овим што имам - незадовољна је Мина Јанковић из Београда.
Ситуација није много боља ни у остатку Србије. Ран род и много кише подигло је цену паприка и у Новом Саду, јер се пред купцима на пијацама налази добар део паприка из пластеника. Цена ове паприке је око 150 динара за килограм на новосадским пијацама, а на понеким тезгама чак и 170 динара. Паприка која долази из башти је јефтинија, може да се нађе и за 80 динара по килограму, али је најлошијег квалитета, док је просечна цена око 120 динара. Ајварка у другом војвођанском граду, Суботици, креће се око 140 и 150 динара за килограм.
Несташица и високе цене паприке, муче и домаћице на југу Србије, па се у Нишу крећу од 100 до 130 динара. Лесковац, познат управо по ајваруши, не памти овако скупу сезону и несташицу, а цене су мало ниже него у осталим градовима, па се могу наћи понегде и за 80 динара.
Обратите пажњу кад прелазите границу: Све што купите преко 100 евра, морате да пријавите!
Ипак, Лесковчани су огорчени због неочекиваних цена.
- Много је скупо, ако не падну цене, нећемо ни да правимо ајвар, боље месо да једемо, јефтиније је - незадовољно је прокоментарисала бака Милева коју су новинари Југмедије затекли како на пијаци са празном торбом обилази лесковачке тезге.
На ужичкој Зеленој пијаци цене црвене паприке се крећу од 120 до 130 динара, зелена је око 70, док је и цена бабуре прилично висока па се креће од 120 до чак 170 динара. Мало јужније у Новом Пазару, слична ситуација: ајварску можете пазарити од 120 до 160 динара за килограм, а сомборку од 110 до 140 динара.
Шапчани још мало могу да купују паприку и то по цени од 120 до 160 динара, док Шумадинци у Крагујевцу црвену на кванташу могу наћи по цени од 85 до 150 динара за килограм, а у плиљарницама њихова цена скаче и износи просечно 165 динара. Коме треба сомборка, у Крагујевцу је може наћи за 90 динара, док је шарена паприка за туршију око 115 динара.
Трик за призивање новца: ТРИ ПАРЕ ставите на ово место у кући и гледајте како се НОВЧАНИК ПУНИ
Ипак, Шеварлић на ове цене каже да ће свака роба на крају наћи свог купца.
- Постоје два неписана правила у пољопривреди. Ако желиш да се бавиш воћем, засади трешњу. Ако желиш да се бавиш поврћем, посеј паприку. Исплатиће се - закључује он.