БАНОШТОРСКА ВИНА СВИ РАДО ПИЈУ: Принос грожђа ове године веома добар, виноградари задовољни родом
Без обзира на периоде када је било лоше време ова година ће, чини ми се бити веома добра и по приносу, али и квалитету грожђа.
Виноградари у Срему се спремају за бербу грожђа. Како сада ствари стоје биће ове године квалитетног грожђа, а самим тим и доброг сремачког вина.
Произвођачи у Стејановцима су и у овој производној години, која није била нимало лака имали велику помоћ стручњака из Пољопривредне стручне службе, па су заштиту спровели на време и квалитетно.
Заједно су пратили целокупну производњу и по свему судећи, крајњи резултат ће и овога пута бити задовољавајући.
КРЕДИТ ОД 90.000 "НА ЧАСНУ РЕЧ"? Огласила се централна банка о новим позајмицама за грађане у Србији
НИСУ САМО ТУРИСТИ У ПРОБЛЕМУ: Држављани Србије који имају некретнине у Грчкој очајни због короне
СРБИЈА НАЈБОЉЕ ПОДНЕЛА КОРОНА КРИЗУ У РЕГИОНУ: Наша земља донела најиздашнији пакет економских мера
Муштерија препознаје добро вино, али и цену
Гаја Нинковић, виноградар из овог сремског места који има сертификат "Румски цегер" - који гарантује за квалитет вина које продаје, каже да ће ове године произвести 10.000 литара вина. Нада се да ће до бербе бити довољно сунчаних дана који су сада преко потребни грожђу.
У својим виноградима има засађену франковку, вранац и ризлинг. Каже да ће берба почети до краја недеље, а након тога одмах и производња вина.
У питању су чиста, домаћа вина која муштерија добро препознаје. А препознаје и цену, јер се стејановачка домаћа вина продају по 250 динара за литар и све се прода на кућном прагу.
Најбоље вино је оно одмах након бербе
Виноградари из Баноштора су на Усекованије почели бербу грожђа. Радивој Ракић, председник савета МЗ Баноштор и виноградар каже да најбоље вино буде оно које се прави одмах након бербе.
- Надалеко је познато да Баношторци имају најбоља вина. Наше винограде греју два сунца, а поднебље где су наши засади је идеално за винову лозу. Уз дугогодишње искуство и даље правимо најукуснија вина - каже Ракић.
И Јован Стојковић председник Клуба виноградара и винара "Свети Трифун" у јужнобачком месту каже да ће ова година бити изузетно добра за производњу вина.
- Без обзира на периоде када је било лоше време ова година ће, чини ми се бити веома добра и по приносу, али и квалитету грожђа. Само се надамо да ће време бити сунчано и топло до краја бербе - наводи Стојковић.
Највише вина по глави становника
За Баношторце кажу да произведу највише вина по глави становника. Винова лоза је засађена на близу 160 хектара, а произведе се око 750.000 литара вина. Баш због тога ови произвођачи заслужују све похвале али и подршку локалне самоуправе.
- Ми у локалној самоуправи смо веома свесни шта Баноштор значи за нашу општину. Велики број заљубљеника у Дунав долази у ово место и свако ко сврати овде мора да проба најбоља Фрушкогорска вина. Све предности морамо искористити у развој винског туризма, који са верским итекако може бити значајан за развој наше општине - каже Мирјана Малешевић Миликић председница Општине Беочин.
Грожђу и вину у част манифестација "Баношторски дани грожђа" ове године требало је да буде одржана 24-ти пут. Међутим, због ситуација са вирусом корона, почетак бербе је скромно обележен.
Припреме за бербу и у Пољопривредној школи у Руми
Ученици средње Пољопривредно прехрамбене школе "Стеван Петровић Бриле" у Руми почели су припрему винове лозе пред бербу грожђа. У току је зелена резидба, што је и прилика да ученици показу на терену све оно што су учили током наставе.
Грожђе је родило, а берба ће почети за неколико дана. У засаду винове лозе су висококвалитетне винске сорте које су подложне развоју болести, посебно у временским условима какви су били ове године. Ипак, грожђе обећава добар род, а неће мањкати ни квалитет.