Боровница може да постане нови српски бренд: Велика улагања, али и велики приходи
Мада улагања у боровницу нису мала, због добре цене и сигурног пласмана све више људи у Србији одлучује се да засади ово воће јер је она најисплативија воћка.
Добар географски положај и клима утичу на то да наше боровнице имају одличан квалитет.
Свака бобица један евро, кроз шалу коментарише овогодишњи род произвођач боровнице Живота Бајкић, из села Влашки до, код Азање.
У његовом домаћинству први засад боровнице подигли су пре четири године на 83 ара и нису се покајали.
- Од кукуруза и пшенице нема ништа и ја сам решио да посадимо боровницу. Први род је био 520 кила, а сад се надамо да ће да буде око две тоне- каже Бајкић.
Само врхунски квалитет
У овом послу је, наводи, најважнији врхунски квалитет, за који је потребно много труда и улагања, али само тако је пласман загарантован.
Продају све што уберу и то по одличној цени.
- Боровницу што оберем пласирам је у хладњачу. Она иде за Холандију. Цена је шест евра. Гледају се величина, квалитет, да нема мање од 12 милиметара, до 22 милиметра је величина - каже Живота.
ХОТЕЛ НА ПЛАЖИ УЗ ПОПУСТЕ ДО 52% И СМЕШТАЈ ЗА ДВОЈЕ ДЕЦЕ ГРАТИС ЈОШ САМО ДАНАС У TRAVELLAND-U!!
БИТКОИН наставља ВРТОГЛАВО ДА РАСТЕ: Премашио 11.000 долара!
СРПСКО РУДАРСТВО У ЕКСПАНЗИЈИ: Потврда стигла и од Швеђана
Погодна клима
Србија је веома погодна за узгој боровнице која може постати и бренд овог подручја.
Миле Радисављевић, стручни сарадник за подизање засада, каже да је боровница воће будућности и да може постати српски бренд ако поштујемо технологију.
- То су битне ствари. Само не ићи грлом у јагоде. Обавезно урадити адекватну припрему земљишта, анализу воде, посадити врхунски садни материја...- истиче Радисављевић.
Мислили сте да нема ШТЕТЕ? Како паметни телефони мењају наш мозак и утичу на здравље
Пентагон донира милионе долара немачким универзитетима
ТУРСКА УПОЗОРАВА ЕУ: БУДИТЕ МУДРИ, правите нам проблеме!
У трећој години први велики род
Први већи род боровнице очекује се у трећој години, четвртом се покривају укупни трошкови, а у петој зарађује. Ако се све добро уради по једном хектару може да се добије у просеку од 15 до 17 тона.
- Та зарада од око три евра по килограму је нека нормална, очекивана, па онда свако може да изведе математику и да види да то стварно јесте перспективна производња - каже Радисављевић.
ЈЕЗИВ ПАД: Економија Србије се током деведесетих за само четири године смањила за 60 ОДСТО (ВИДЕО)