Марковићи отишли на село и ОДЛИЧНО ЗАРАЂУЈУ: Покренули НЕСВАКИДАШЊИ БИЗНИС, потражња на тржишту је ОГРОМНА
Сезона траје седам месеци.
Брачни пар Снежана и Сретен Марковић, пре осам година преселили су се из центра Шапца у село Богосавац. Међу реткима у Поцерини производе буковаче у контролисаним условима.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2018/08/27/profimedia-0268052949.jpg?itok=hibPbV39)
НЕИЗВЕСНА СУДБИНА "ГАСТАРБАЈТЕРА СА БАЛКАНА": Немачка БЕЗ ОДЛУКЕ да продужи пропис за радне визе ОВИМ РАДНИЦИМА
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2019/08/09/profimedia-0384667207.jpg?itok=y-gI8KBt)
Постоје услови: Ако кафић хоће да прошири башту, мора да добије дозволу од ЊИХ
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/345544/h.jpeg?itok=9ti-GTS7)
"Престаните са неразумним потискивањем наших компанија са тржишта" КИНА ЉУТА ЗБОГ НОВОГ ПОТЕЗА АМЕРИКЕ
После 20 дана у тамној просторији, гљива излази на површину џака. Сламу неопходну за производњу, Марковићи потапају у врелу воду са геотермалних извора.
- Производња буковаче је у суштини органска производања, јер не захтева никакве препарате, не захтева хемију. Просторију треба дезинфиковати, окречити, и ту унети вреће, слама попарена, стерилисана, јер температура воде убије све у слами, засеју се џакови и онда се стављају у просторију чисту, што су чистији и педантнији услови, гљива ће бити квалитетнија и боља - прича Сретен Марковић.
Производња буковача за Марковиће је, како кажу, више љубав него посао.
- Гљива је јако хранљива, нема много посла око ње у току дана. То је посао који се обавља лагано, без много напора. Када су припремљени џакови и када крене брање, њој је битно да има само довољно влаге у себи и она сама излази, после се узме ванглица, обереш је рукама, исецкаш, припремиш, нешто продаш, нешто се поједе, већином смо сви задовољни са тим - каже Снежана Марковић.
Слама која остане после призводње, користи се за компостирање. Еколог мр Данијела Гаврић, Удржење младих еколога, подсећа да је слама која остаје од производње буковача богата мицелијумом и осталим ензимима. Зато се слама прерађује у ђубриво богато калцијумом које можее да се користи за бобичасто воће.
Марковићи у току сезоне, која траје седам месеци, уберу око 700 килограма гљива. Због велике потражње на тржишту, планирају да прошире производњу за 50 одсто.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/367/zlatibor-selo.jpg?itok=a2nDeQml)
ЛЕТОВАЊЕ У СРБИЈИ: Велики број ваучера већ подељен грађанима, а ово су СВЕ ДЕСТИНАЦИЈЕ НА КОЈЕ МОЖЕТЕ ОТИЋИ
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2020/05/20/grc.jpg?itok=mRHi1p2z)
КАКВА ПРАВИЛА ЧЕКАЈУ СРБЕ НА ЛЕТОВАЊУ: Шта ће наши туристи МОРАТИ ДА ИСПОШТУЈУ када буду путовали у Грчку
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2014/11/26/skola.jpg?itok=68d6Rz2H)
ПРОМЕНЕ ОД 1. СЕПТЕМБРА: Нема више ПОЛОВНИХ УЏБЕНИКА у школама, нова књига кошта и 1.500 динара
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2020/05/11/vucic.jpg?itok=abWO4JEX)
"НИЈЕ ПОХЛЕПА ВЕЋ 100 ЕВРА СВАКОМЕ ЗНАЧИ" Вучић прокоментарисао масовне пријаве за НОВЧАНУ ПОМОЋ од државе
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2020/05/16/plll.jpg?itok=ysrtSU23)
ДРОНОВИ НАДЛЕЋУ КУПАЛИШТА! Грци данас отворили 500 плажа: Овако ће изгледати купање ОВОГ ЛЕТА (ФОТО/ВИДЕО)