Марковићи отишли на село и ОДЛИЧНО ЗАРАЂУЈУ: Покренули НЕСВАКИДАШЊИ БИЗНИС, потражња на тржишту је ОГРОМНА
Сезона траје седам месеци.
Брачни пар Снежана и Сретен Марковић, пре осам година преселили су се из центра Шапца у село Богосавац. Међу реткима у Поцерини производе буковаче у контролисаним условима.

НЕИЗВЕСНА СУДБИНА "ГАСТАРБАЈТЕРА СА БАЛКАНА": Немачка БЕЗ ОДЛУКЕ да продужи пропис за радне визе ОВИМ РАДНИЦИМА

Постоје услови: Ако кафић хоће да прошири башту, мора да добије дозволу од ЊИХ

"Престаните са неразумним потискивањем наших компанија са тржишта" КИНА ЉУТА ЗБОГ НОВОГ ПОТЕЗА АМЕРИКЕ
После 20 дана у тамној просторији, гљива излази на површину џака. Сламу неопходну за производњу, Марковићи потапају у врелу воду са геотермалних извора.
- Производња буковаче је у суштини органска производања, јер не захтева никакве препарате, не захтева хемију. Просторију треба дезинфиковати, окречити, и ту унети вреће, слама попарена, стерилисана, јер температура воде убије све у слами, засеју се џакови и онда се стављају у просторију чисту, што су чистији и педантнији услови, гљива ће бити квалитетнија и боља - прича Сретен Марковић.
Производња буковача за Марковиће је, како кажу, више љубав него посао.
- Гљива је јако хранљива, нема много посла око ње у току дана. То је посао који се обавља лагано, без много напора. Када су припремљени џакови и када крене брање, њој је битно да има само довољно влаге у себи и она сама излази, после се узме ванглица, обереш је рукама, исецкаш, припремиш, нешто продаш, нешто се поједе, већином смо сви задовољни са тим - каже Снежана Марковић.
Слама која остане после призводње, користи се за компостирање. Еколог мр Данијела Гаврић, Удржење младих еколога, подсећа да је слама која остаје од производње буковача богата мицелијумом и осталим ензимима. Зато се слама прерађује у ђубриво богато калцијумом које можее да се користи за бобичасто воће.
Марковићи у току сезоне, која траје седам месеци, уберу око 700 килограма гљива. Због велике потражње на тржишту, планирају да прошире производњу за 50 одсто.

ЛЕТОВАЊЕ У СРБИЈИ: Велики број ваучера већ подељен грађанима, а ово су СВЕ ДЕСТИНАЦИЈЕ НА КОЈЕ МОЖЕТЕ ОТИЋИ

КАКВА ПРАВИЛА ЧЕКАЈУ СРБЕ НА ЛЕТОВАЊУ: Шта ће наши туристи МОРАТИ ДА ИСПОШТУЈУ када буду путовали у Грчку

ПРОМЕНЕ ОД 1. СЕПТЕМБРА: Нема више ПОЛОВНИХ УЏБЕНИКА у школама, нова књига кошта и 1.500 динара

"НИЈЕ ПОХЛЕПА ВЕЋ 100 ЕВРА СВАКОМЕ ЗНАЧИ" Вучић прокоментарисао масовне пријаве за НОВЧАНУ ПОМОЋ од државе

ДРОНОВИ НАДЛЕЋУ КУПАЛИШТА! Грци данас отворили 500 плажа: Овако ће изгледати купање ОВОГ ЛЕТА (ФОТО/ВИДЕО)