ЕВРОПЉАНИ ОДУШЕВЉЕНИ СРПСКИМ КНЕДЛАМА СА ШЉИВАМА: Домаћи бренд из Чачка осваја инострано тржиште (фото)
"Мока" осмислила јединствен производ, у ком су се спојили српска традиција и иновативност
Прерађивачка индустрија један је од најважнијих фактора за развој пољопривреде у Србији. Да су бенефити вишеструко већи, ако на инострано тржиште извезете готов производ, а не сировину потврдио је и ресорни министар Бранислав Недимовић.
КАКВИ СЕ СТАНОВИ НАЈВИШЕ ПРОДАЈУ У БЕОГРАДУ: Распон цена по квадрату одређује и локација
ХРВАТСКА ПОЛАЖЕ СВЕ НАДЕ У ОВУ СЕЗОНУ: Премашили бројку од 200.000 туриста у једном дану
КО ПЛАНИРА У ГРЧКУ ОВЕ ГОДИНЕ - СТИЖУ ЛЕПЕ ВЕСТИ: Преко границе се може и са негативним антигенским тестом јефтинијим од ПЦР-а
- Поента је да се искористи оно што су нам Бог и мајка природа дали. Да не извозимо кукуруз камионима и воће у сировом стању. Прерадом и синергијом неколико компонената добијамо финални производ који је конкуретан како на европском тако и на светском тржишту, а зарада је и до три пута на тај начин већа - изјавио је Недимовић.
Приликом посете Чачку обишао је компанију "Мока" која је осмислила јединствен производ, у ком су се спојили српска традиција и иновативност.
- Они су пласирали кнедле са шљивама, по старој српској рецептури уз домаће сировине. За само пар минута имате готов специјалитет и то је оно што страни купци траже. То је на неки начин револуција у прехрамбеној индустрији. Неопхдоно је и да наши произвођачи буду конкурентни на страном тржишту, стога Влада РС подстиче улагања у модернизацију технологије, куповину и набавку савремене опреме - каже Недимовић.
Чачанска компанија је најбољи пример колико је важно улагати у опрему, јер је након набавке нових машина дуплирала производњу. Од 10.000 тона, сада се очекује повећање капацитета на 20.000 тона. На месечном нивоу производи чак 500 тона кнедли, са различитим врстама пуњења и утроши око 2.000 тона воћа годишње.