КРИЗА ТЕРА НА ТЕШКЕ ОДЛУКЕ: Јешћемо храну која нам се до сада гадила, а разлог је више него практичан
Одлука на Бриселу
Брисел планира да одбаци правила која спречавају поједине земље да инсекте као што су зрикавци и црви користе у људској исхрани.
MOZZART донирао више од МИЛИОН динара КЛИНИЧКОМ ЦЕНТРУ у Нишу за борбу против КОРОНЕ
"МЕСАРА НА ТОЧКОВИМА": У Панчеву домишљати продавци имају начин продаје и у време епидемије
Државна помоћ за предузећа у износу од три минималне плате може се користити за март, април и мај
Колико год да је ситуација с границама и снабдевањем сада отежана - да ли је ово заиста једина и реална опција? Ако тренутно читате овај чланак и једете можда је најбоље да оброк одложите за касније.
У наредних неколико недеља очекује се да надлежно тело за сигурност хране под управом ЕУ одобри брашнене црве, скакавце и зрикавце на "нашем тањиру".
Тајминг за овако нешто је можда мало симптоматичан имајући у виду да је управо "необична пракса обедовања", попут оне у Вухану, наводно довела до ширења корона вируса (конзумација слепих мишева и дивљих животиња). Међутим, већ дуго се спекулише о ларвама и овим инсектима, а по свему судећи - оне су потпуно безбедне.
Па, хоћемо ли их јести?
Ипак, да ли то значи да ћемо их јести? Већ дуго су специјалитет у источњачкој култури, али како ће се Европљани навићи на то да једу скакавце и брашнене црве. Можете рећи "ја то нећу да једем", али не можете бити сигурни да управо ових ситних животиња нема у бургерима, кифлама или чак тестенинама које једете.
Кристоф Деријен, генерални секретар организације "Интернатионал Платформ оф Инсецтс фор Food анд Феед", рекао је за Гардијан:
- Верујемо да је увођење инсеката у исхрану једно од решења за неке од највећих изазова с којима се планета суочава. У контексту дефицита неких ресурса производња инсеката није захтевна. Имамо капацитет да произведемо висококвалитетне протеине.
Ови инсекти су одличан извор протеина и зато се нашироко једу у Јужној Америци, Африци и Азији. Скакавци су наводно толико слични гамборима да се препоручују људима који имају алергију на козице. Ово све је вероватно тачно, али како разбити предрасуде у нашим главама? Европљани једноставно нису навикли да једу бубе.
Неки стручњаци кажу да би инсекти чак могли да се придруже кинои или кељу као "суперхрана".
- Потребан нам је протеин и потребно је да наставимо да га уносимо. Морамо да будемо сигурни да ћемо обезбедити растућу популацију, али то морамо урадити на начин који неће угрозити врсте које нас окружују. Протеин из инсеката је некултивабилан и веома добар, омогућава знатно мању употребу ЦО2, него што је то случај с узгајањем говеда, оваца и свиња - каже стручњак Кристен Данлоп.