Најскупље је предјело: Домаћице откриле како да УШТЕДИТЕ кад спремате славу
Сезона у току
Да би спремила славу за десетак гостију, домаћинствима у Србији потребно је најмање 20.000 динара, и то под условом да домаћице саме припремају храну и да набављају састојке за јела на попустима у маркетима.
Из продаје повучен ЦИПИРИПИ КРЕМ, пронађени КОМАДИЋИ ГУМЕ у њима
Толико новца потрошила је Гордана П. из околине Крагујевца, која је пренела своје искуство како се све може уштедети, а да припремите славу како и доликује.
- Поврће смо имали из наше баште, јагње смо такође ми гајили. Прасе које је неизоставни део трпезе, ми смо купили. За килограм живе ваге смо издвојили 230 динара по килограму, а сто динара скупље ће вам бити за килограм уколико га печете у пекари - прича она.
Највећи део новца, потроши се за припрему предјела. Према рачуници Гордане око трећина или око 7.000 динара, потребно је за куповину сухомеснатих производа. Овај износ може да буде и мањи и то за неколико хиљада уколико се прате снижења и купује сухомеснато на акцијама, која могу да буду и до 50 одсто. Исто важи и за куповину пића.
Печење најповољније у печењари
При поруџбини печења, у зависности да ли је јагњетина или прасетина, цена је од 1.400 односно 1.000 динара за килограм. Уколико се одлучите да купите печење у ресторану, цене су односу на ове више за око 300 динара. Пошто је и сарма неизоставан део трпезе и у куповини млевеног меса може се проћи јефтиније, ако га пазарите у супермаркетима. Тако је килограм млевеног јунећег меса 650 динара, а свињског 500 динара, док је у месари скупље за сто динара, по килограму. Ово правило важи иза ћевапе и пљескавице које у супермаркетима се продају за нешто више од 400 динар по килограму, а у месарама и до 700 динара.
МИЛЕНИЈАЛСИ изазивају ПАД многих индустрија: Постоји 14 ствари које НАЈМАЊЕ привлаче младе
По млевено у супермаркет, а за сухомеснато у месаре
Цене по килограму:
- Сухомеснато 700 до 1.900 динара
- Свињско печење 400 до 1.000 динара
- Јагњеће печење 500 до 1.400 динара
- Млевено месо 500 до 650 динара
- Печени ослић 1.200 динара
- Печени шаран 1.450 динара
- Печена пастрмка 1.450 динара
- Печена скуша 1.000 динара
- Печени смуђ од 2.000 динара
- Колачи 650 динара
Када купујете сухомеснато, савет домаћица је да то чините у специјализованим радњама односно месарама. Тако је цена чајне, сремске и будимске кобасице, али и димљене свињске печенице и врата од 700 до 800 динара за килограм, док у супермаркетима се продају за више од 1.100 динара. Исто кошта и кулен, а његова цена у месарама је испод 900 динара.
Уштеда ако сами месите славски колач
Умешне домаћице ће дан пред славу умесити и славски колач, за који неће потрошити више од 150 динара за састојке. Уколико не стигну или не знају, решење је куповина у пекари, али је њихова цена два до три пута већа - од 300 до 500 динара.