ОНИ СУ ИСТРАЈАЛИ У СВОМ ПОСЛУ: Породица Гасенбергер из Опова једна је од последњих која узгаја бундеве у том крају
Пре две деценије Опово је било познато по производњи бундеве, док последњих година опада број узгајивача.
Породица Гасенбергер и даље истрајава у том послу, јер има добар квалитет и сталне муштерије.
ТУРИСТИЧКИМ АГЕНЦИЈАМА У СРБИЈИ ЛИЦЕНЦЕ ИСТИЧУ 1. ОКТОБРА: Шта ће бити са грађанима који су добили заменске ваучере?
ШТА СЕ ДЕШАВАЛО ПРЕД СИНОЋНУ ДЕБАТУ У САД: Велике промене на Волстриту
ВАЖНО ЗА СВЕ ГРАЂАНЕ СРБИЈЕ! Мораторијум на кредите истиче данас, на дужницима је избор
У дворишту породице Гасенбергер из Опова већ су поређане бундеве након брања. Ове године посејали су 60 ари и добили око 25 тона.
- Мало је мањи, али очекујемо да добијемо на квалитету. Сушне године бундева боље подноси, самим тим више је суве материје и мање ће се кварити - каже Жељко Гасенбергер, пољопривредник.
У производњи бундеве нема много улагања, али има доста физичког рада, зато се пољопривредници из Опова више окрећу ратарству. Нема много ни заливања, а ђубри се стајњаком, да буде што мање хемикалија.
- Нема добити без коришћења неке хемије, али треба знати како се она користи. Код нас доста пољопривредника неправилно употребљава пестициде - истиче Гасенбергер.
Ова породица бундеве продаје на београдским пијацама, а за те потребе често их сече и ренда, јер муштерије тако траже. Имају само једну сорту, белу банатску, јер је најслађа и најбоља за јело.
- Најчешће траже да је сува, да је слатка, да може да се пече и за питу, зато и рендамо, па продајемо, а младе мајке за своје бебе траже, исто да буде сува, да не боле стомачићи - објашњава Наташа Гасенбергер, пољопривредница.
Бундева се највише продаје кад захладни, а у току зиме стоје у гаражама, где треба пазити да не смрзну.
- Кад почну јаке зиме, крајем јануара и у фебруару, више се прода и немамо проблема. Само кад је зима јака, онда треба догревати, да се сачува - додаје Наташа.
Гасенбергери не желе велике, рекордне бундеве за изложбе.
Кажу да су најбоље оне од 20 до 25 килограма, јер се најлакше продају. За производњу користе сопствено, квалитетно семе и то им је пут до успешне године.