ПРЕСТИЖНЕ ГЉИВЕ РАСТУ И У СРБИЈИ: Могу се често наћи и код нас, а цена им достиже чак 5.000 ЕВРА по килограму
Тартуфи су најцењенија и најскупља јестива гљива на свету. Поред изузетног укуса, чувени су и по својим лековитим својствима.
Од давнина је познато да овај скупоцени деликатес представља природни лек за потенцију и виталност целог организма.
Ове гљиве расту испод земље и то само у одређеним подручјима. У њиховом ископавању учествују свиње или пси који су дресирани само за ту намену.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/398771/autopu_bgd-presevo_-_tanjug_dusan_anicic_2_1.jpg?itok=BiBjCVeX)
КОЛИКО КИЛОМЕТАРА НОВИХ ПУТЕВА ЧЕКА СРБИЈУ ОВЕ ГОДИНЕ? У плану још 16 брзих деоница, а ево и где се граде и када
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2020/07/25/profimedia-0196690590.jpg?itok=V2_Q1SUD)
НОВА ПРАВИЛА ЗА СРПСКЕ УГОСТИТЕЉЕ: Прети вам драконска КАЗНА уколико заборавите да урадите ово
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2020/09/22/setva-0528654951.jpg?itok=BSgfOsgE)
Српски ратари сеју уз СМС УПУТСТВО: Принос и пет тона по хектару кад се правила поштују!
Тартуф је веома цењена намирница у гастрономији јер се тешко долази до њега и не постоји могућност да се вештачки узгаја.
Постоји неколико стотина различитих врста тартуфа, од којих је свега десетак јестиво. Углавном расту у шумама широм Европе, а у последње време проналазе се у Орегону и Аустралији.
Тартуфи имају веома карактеристичан мирис који природно привлачи свиње, док пси морају да прођу посебну дресуру да би могли лакше да их пронађу у природи.
Њихова специфична арома веома брзо испари и зато је веома битно да што пре тартуф стигне од шуме до трпезе. Ово је такође један од разлога његове високе цене.
Тартуфи могу бити добар извор зараде за оне који знају како да их траже и пласирају. Једна од најпознатијих регија богата тартуфима је Истра у Хрватској.
Они проналазе невероватних 7-9 тона тартуфа годишње. Скоро 30% од тога чине црни тартуфи, док 70% чине сезонски бели тартуфи који се могу наћи само у периоду од септембра до децембра и цена на тржишту му је виша. Достижу и до невероватних 5.000 евра по килограму.
Тартуфи се могу наћи и у Србији. Постоје посебни терени који погодују развоју тартуфа. Белих и црних тартуфа највише има око река Јасенице, Караш, Луг и Босут, затим у околини Обедске баре и Делиблатске пешчаре, али и на Фрушкој гори, планинама Космај, Рудник, Опленац и на Сврљишким планинама.
Квалитет, мирис и укус тартуфа који расту у Србији, многи тврде, не може да се мери ни са једном другом врстом ових гљива у свету.