ВЕЛИКО ПРИЗНАЊЕ за српски сир, стигла награда из Француске
Међународно удружење сирара је, први пут, именовало чланове из Србије и уручило медаљу "Братства светог Игизона".
Медаље су уручене министру привреде Горану Кнежевићу и још осморици појединаца из јавног, политичког и пословног живота који су допринели развоју и "промоцији сира и сирарске делатности".
Новоименовани чланови, који су у Удружење примљени на свечаности посвећеној сиру у резиденцији француског амбасадора у Београду, имаће улогу да наставе ширење традиције производње и конзумирања сира на локалном нивоу и на тај начин обезбеде већу видљивост домаћих производа из ове индустрије.
ЛЕПА ВЕСТ ЗА ДОМАЋУ ПРИВРЕДУ Српске малине и боровнице СТИЖУ У ЈАПАН
За члана је именован и Гијом Искандер, талентовани кувар који иза себе има дводеценијску каријеру у гастрономији, а који је 2018. дошао Београд где је увео иновативни приступ спајајући храну и посебне кулинарске технике.
Амбасадор Француске у Србији Фредерик Мондолони именован је за заштитника Међународног удружења сирара.
Мондолони је истакао значај сира у Француској, нагласивши да је сир део француске баштине и да у тој земљи постоји 1.200 врста сира од којих је 45 заштићеног порекла.
- Желимо да све ове укусе Француске поделимо са пријатељима у Србији, са пријатељима који знају шта значи добра храна - рекао је амбасадор.
Нове чланове је на вечерашњој свечаности прогласио чувени мајстор сира и председник овог удружења Ролан Бартелеми.
- Препознао сам у Србији жељу да се неко угости, да се нешто подели. Гастрономија у Србији је - дељење. Овде се сир такође дели, и то пред ручак уз чашицу, и тиме се запечаћује пријатељство - рекао је Бартелеми.
Према његовим речима, сиреви су толико омиљени међу људима због разноврсности укуса које пружају, а који су условљени врстом, текстуром, пореклом.
У општини Врачар живе људи који НАЈВИШЕ ЗАРАЂУЈУ, али никада нећете погодити ко је на ДРУГОМ МЕСТУ
- Путујући светом и откривајући различите сиреве, схватио сам да, иако је о истој врсти реч, сваки произвођач дода мало нечег свог у рецептуру и учини га потпуно другачијим. Зато ми је изузетно драго да наше удружење има чланове и у Србији који ће помоћи да промовишемо разноликост и богатство укуса са ових простора - рекао је Бартелеми.
Он је водио дегустацију најквалитетнијих сирева и вина на коктелу уприличеном после официјелног дела свечаности.
Роботи ''преузимају'' паркинге на аеродромима (ВИДЕО)
Орденом Братства светог Игизона, које је део Међународног удружења сирара, одликују се гастрономи, угоститељи, новинари, представници јавне и политичке сцене, али и сви љубитељи сира који су својим јавним ангажовањем допринели популаризацији овог производа.