Шта после Мишелинове звездице, ДА ЛИ ЋЕ НАШИ РЕСТОРАНИ ДА ПОСКУПЕ?!
Иако се односи на квалитет хране, звездице се обично приписују и ексклузивитету, па се рачуна да су такви ресторани углавном скупљи.
Мишленов водич ће у децембру обелоданити своју прву селекцију посвећену београдској гастрономској сцени, објавио је Мишлен наводећи да је Београд својим гастрономским адутима "завео" испекторе Мишлена.
ДА ЛИ ЋЕ ГОРИВО У СРБИЈИ ПОСКУПЕТИ: Нафтне компаније на потезу!
БЕСПЛАТНА ШКОЛАРИНА И ЗА СТУДЕНТЕ КОЈИ ИМАЈУ МАЊЕ ОД 48 БОДОВА? Олакшице за студенте због пандемије
ПОМОЋ ВРЕДНА 60 МИЛИОНА ДИНАРА: Донација дигиталних уџбеника за све гимназије у Србији
Иако се односи на квалитет хране, звездице се обично приписују и ексклузивитету, па се рачуна да су такви ресторани углавном скупљи, што власницима, на неки начин даје оправдање. Даље, ресторани који задовољавају основних 5 критеријума према којима се додељују звезде, углавном и јесу они коју нуде скупљу понуду, односно, узимајући све у обзир, обично се ради о ресторанима који су већ на добром гласу. Такви ресторани, пракса је показала, своју понуду после добијања звездица додатно обогаћују, а то да је имају истичу у свом јавном наступу, свим рекламама и уопште присутности на тржишту.
Тај нови имиџ, показало се, обично има и своју нову цену.
Међутим, не мора да значи, а у наставку ћемо објаснити зашто.
Додатно, само примери из региона, на пример Хравстке, показују да ресторанима који су добили једну Мишленову звездицу промет порастао за чак 25 одсто наредне године.
- Укрштањем грчког, турског, мађарског, као и балканског наслеђа, главни град Србије ''завео'' је инспекторе Мишленовог водича својим бројним гастрономским адутима - наводи Мишлен.
Регион Србије је нарочито познат по својој виноградарској традицији која датира из антике, што је омогућило земљи да развије своје посебне сорте грожђа које је, до прошлог века, извозила у целу Европу. Равнице и брдовити предели, такође, нуде пејзаж који чини и богато, плодно земљиште на коме успевају производи високог квалитета, током свих годишњих доба.
Географски положај, између истока и запада, и импозантна разноврсност током историје, чине Србију земљом снажне и разноврсне кулинарске културе у којој се традиција удружује са страшћу младих талената, спремних да учине да Београд засија пред очима љубитеља добре хране, наводи Мишлен у саопштењу.
Мишлен истиче да ће због свега тога имати задовољство да открије београдску селекцију у децембру, као и да ће она бити сачињена у складу са историјском методом анонимних и независних инспектора Мишленовог водича.
Они ће, на бази универзалних критеријума, вредновати ресторане ове дестинације, како би гастрономима целог света понудили прави избор.
Треба истаћи и да Мишелинов водич уопште не рангира куваре, већ искључиво ресторане. Они вездицама рангирају само ресторане и то на основу пет критеријума који се тичу хране, док се другим симболима рангира ентеријер и квалитет услуге.
Наравно, квалитет хране зависи и од шефа кухиње, али то за "Мишелинов водич" није пресудно, па се кувари не оцењују звездицама, једноставно зато што различити кувари спремају у истом ресторану, а звездица вреднује цео тим.
Ресторани могу да добију до три звездице за квалитет њихове хране на основу пет критеријума: квалитет коришћених намирница, мајсторство укуса и технике кувања, личност кувара у његовој кухињи, однос цене и понуде, као и доследност квалитета (између висе посета Мишелинових инспектора).
Зашто цена не мора да скочи
Једну Мишелинову звездицу добијају они ресторани за које Мишелинови инспектори процене да су вредни "заустављања" када сте на путу.
Две звездице дају ресторанима за које вреди "скренути са пута", док су са три звездице оцењени рсторани због којих се "планира специјално путовање".
Симбол виљушке и кашике оцењује удобност и квалитет ресторана од 1 до 5.
Симболом кућице - и бројем кровова на њој од 1 до 5, вреднују се хотели и смештаји према комфору и квалитету, од добрих до луксусзних у традиционалном стилу.
Поред звездица, постоје и мање познати симболи за рангирање. Међу њима је Мишелинова маскота - Биб Гоурманд који није у рангу звездице, али није ни, како пише на Мишелиновом сајту, ни утешна награда.
Овај систем вредновања препознаје пријатна места која служе добру храну по умереним ценама.
Мишелинови инспектори путују и обедују широм света и непрестао траже и ресторане који нуде висококвалитетну храну по пристојним (џепним) ценама.
Ова опсервација резултирала је стварањем посебне категорије рејтинга за препознавање таквих ресторана, па је 2016. уведен симбол тањира са виљушком и ножем, који препознаје ресторане који "једноставно служе добру храну".
За разумевање овог вида оцењивања ресторана и хотела, треба се вратити више од 100 година уназад.
Како би одржали независност критеријума и оцењивања, инспектори увек обедују анонимно, плаћају свој оброк и потом вреднују искуство према пет познатих критеријума: квалитет производа, мајсторство укуса и технике кувања, личност шефа у његовој кухињи, вредност за новац и доследност између посета.
Како тврди Мишелинов водич, његови инспектори су пре свега муштерије као и сви остали.
- Испробавају ресторане потпуно анонимно како би били сигурни да неће имати специјалан третман - наводи Мишелин.