ТАЧНА РАЧУНИЦА: Колико зарађују произвођачи ПРШУТЕ у Србији
Чини се купцу када на пијаци мерка квалитетну говеђу пршуту из Мачката, по цени од 1.700, 1.800 динара, да њеном произвођачу остане велика зарада од овог комада сушеног меса. Није тако, кажу Мачкаћани, чувени пршутари.
Душан Стојановић, један од најбољих и најчувенијих од њих извлачи рачуницу.
- Када исплатиш све трошкове производње, укалкулишеш цену стоке коју си купио, платиш трошкове, произвођачу остане 100, 150 динара. Зарада је иста, било да је у питању говеђа или свињска пршута, кобасица, сланина или неки други производ – каже он.
Небројено пута је од неупућених чуо да пршутари згрћу силне паре и да посла имају 365 дана у години.
- Можда не би тако причали када би знали колико кошта стока. Килограм живе ваге свиња, које купујемо у Војводини, кошта 150 динара. Бикови су два евра, краве за пршуту 1,6-1,7 евра. Не знају да од килограма сировог меса које се осуши остане 600 грама сувог. Стока може да буде и лошијег квалитета и да баци много мањи проценат меса. За време постова нама посао из разумљивих разлога стаје, нема весеља, на парастосе се износи посна храна. На све то велика су улагања у производни процес, опрема и објекти се стално морају занављати. Ко то не ради, прегази га време и изгуби тржиште – објашњава Душан Стојановић.
Колико кошта свадба у Србији? Ово је тачна рачуница, а младенци на крају "ТРЉАЈУ БРАДУ"
Три компаније удружиле снаге: Отвара се прва европска фабрика за производњу ОДРЖИВОГ АВИО-ГОРИВА!
ДА ЛИ БИСТЕ ЖЕЛЕЛИ ОВАКВУ? Погледајте пројекат куће којој је БАЗЕН КРОВ (ФОТО)
Коментаре да пршутари одлично профитирају најчешће чује у време "Пршутијаде".
- На "Пршутијади" добро пазаримо, али она траје само три дана годишње - напомиње Стојановић.
Признаје да од сувомеснатих производа може солидно да се живи, али ово је посао који захтева ангажман целе породице од јутра до сутра. Незахвално је, каже, оценити колико новца би некоме ко би пожелео да се бави пршутарством требало да уложи у бизнис.
- Најпре, нико од нас није почео од нуле. Посао су покренули наши дедови и прадедови, генерације пре нас, од којих смо наследили занат али и објекте за производњу. Сигурно је да почетна улагања коштају више десетина хиљада евра. Треба имати у виду да начин на који се породичне фирме из Мачката баве пршутарством захтевају кланице, коморе, соларе, магацине готових производа, велике сушаре, санитарне услове, стандарде. А то много кошта. Улаже се помало, ко колико може, и зато је немогуће инвестицију ставити на папир - прича Душан.
Ова врста бизниса све популарнија у свету и СРБИЈИ: Следите кораке и уз минимална улагања ОСТВАРИТЕ САН
МИТОВИ О ОДЕЋИ ИЗ КИНЕ: Могу ли ствари бити квалитетне и јефтине
СВЕ ЧИНЕ ДА СПРЕЧЕ ИЗГРАДЊУ "ТУРСКОГ ТОКА": САД увеле РИГОРОЗНЕ САНКЦИЈЕ компанијама које граде велики гасовод!
Свима који би се посветили производњи сувог меса по оригиналној рецептури до које држе Мачкаћани, саветује - не помишљајте на то.
- Неће наћи место под сунцем, макар били спремни да искеширају милионе, јер тржиште тражи традицију произвођача. Многе купце моје робе стекао је за живота мој деда Милић и они су мени верни. Тако је код свих осталих произвођача из Мачката. Једноставно, овај позив тражи име, а оно се стиче деценијама - наводи наш саговорник.
Опет, пршутарство није занат као неки мајсторски да се може покренути било где. Тражи адекватно поднебље.
- Идеално подручје за сушење меса је надморска висина од 700, 800 метара, а Мачкат на њој лежи. Има ту и до температуре и влажности ваздуха. На пример, Златибор је одмах изнад Мачката, али ту нема велике производње - каже Стојановић.
Ценовник
Понуда деликатеса
Говеђа пршута
1.800-1.900 динара
Свињска пршута
1.300-1.500 динара
Сланина
900-1.000 динара
Кобасица
900-1.000 динара
Суви врат
1.300-1.400 динара