У СЕЛИМА ОКО ТОПОЛЕ ВИШЊА ОДЛИЧНО РОДИЛА: Али воћари немају коме да је продају јер сви траже прву класу (ФОТО)
Да би плодови своје место на захтевном тржишту пронашли као прва класа, неопходна су велика улагања воћара
У селима у околини Тополе берба вишања приводи се крају, међутим воћари нису задовони јер су временске неприлике утицале на квалитет и величину лодова, па је веома тешко испунити захтеве купаца који траже искуључиво прву класу.

СЈАЈНА ВЕСТ КОЈУ ЈЕ СРБИЈА ЧЕКАЛА! Привредни раст у другом кварталу лети у небо, мало која земља ће се моћи мерити са нама!

ВЕЛИКЕ ПРОМЕНЕ У СРБИЈИ - РАСТЕ ЕКОНОМИЈА, СТИЖУ НОВА РАДНА МЕСТА: Вучић објаснио значај фабрике МТУ у нашој земљи

ПОЧИЊЕ ПРИЈАВА ЗА 5.000 ДИНАРА ПОМОЋИ: Право на нову подршку има 30.000 људи, познато где и како се можете пријавити
- Родила је одлично али смо имали временске непогоде, па је квалитет умањен за неких 40 одсто. Прва класа иде у хладњачу, за извоз. Цена је најнижа у последњих шест година, а притом имамо доста одбацивања и лошијег квалитета тако да је то генерално проблем - рекао је Сима Зечевић из села Липовац код Тополе.
Да би род и квалитет вишње били задовољавајући, а плодови своје место на захтевном тржишту пронашли као прва класа, неопходна су велика улагања воћара. У таквим околностима вишња постаје неисплатива воћна врста, али произвођачи је морају обрати, што изискује и додатне трошкове. На Симином имању највише се узгаја сорта шумадинка, која је и најзехтевнија.
- То је специфична сорта, бере се са петељком, прва класа мора да изгледа перфектно. Гледа се боја, калибража, мора да буде крупна, не сме да има никакво ни најмање физичко оштећење на њој. Род је врхунски чак прелази и 10 килограма по стаблу али од тога само неких 40 одсто може да иде у прву класу. Здрава вишња која нема црва и има мало физичког оштећења од града не може да се преда и мора да се одстрани. То је друга класа коју немамо где, или да је оставимо на грани или да нешто радимо са њом. Једино да се преради на неки начин, али тешко може да се уновчи и таква - објашњава овај воћар.
Све слабији квалитет и ниска откупна цена дестимулисали су воћаре, па Сима планира чак и да посече младе засаде вишње, који се простиру на 44 ара.