УГОСТИТЕЉИ У ПРОБЛЕМУ: Нема ко да кува и конобарише, затвараћемо све више
Угоститељи предлажу аустријски модел 80/20 у корист практичне наставе
Недостатак радне снаге ускоро би се могао одразити на туристичку понуду Загреба, али и Хрватске, а угоститељи ће због тога све чешће затварати своје објекте.
То је речено на Форуму загребачких угоститеља одржаном у организацији Удружења угоститеља Загреб. Председник удружења Франз Летица рекао је да ће се затварати све већи број угоститељских објеката, ако се ускоро не предузму конкретни кораци у решавању проблема радне снаге, те да ће се то одразити на туристичку понуду главнога града, али и на целокупну понуду Хрватске, пише Хина, преноси Сеебиз.
Колико ће у 2019. години РАСТИ ПЛАТЕ државним СЛУЖБЕНИЦИМА?
- На подручју града Загреба у првих девет месеци ове године највише су се тражили кувари, њих 782, те конобари, њих 1.493, а попуњена су само 272 радна места кувара и 796 радна места конобара - казао је Летица.
Удружење угоститеља Загреб због тога тражи прилагођавање курикулума потребама рада, односно да се ученицима омогући више праксе. Угоститељи предлажу аустријски модел 80/20 у корист практичне наставе. Траже и битно смањење доприноса на плате, јер би им то, претпостављају, олакшало проналазак радника.
Милутин Фолић о Београду будућности: Циљ спустити престоницу на реке
Сматрају и да, с циљем елиминације нелојалне конкуренције, треба утврдити разграничење угоститељске делатности и трговине, али и признавање трошкова репрезентације у 100 постотном износу. И даље очекују снижавање стопе ПДВ-а са 25 на 13 одсто, како би се барем мало приближили медитеранској конкуренцији.
Пратите нас на нашем Инстаграм профилу.