УПОЗОРЕЊЕ ЗА ГРАЂАНЕ СРБИЈЕ! Ово је грешка која може скупо да вас кошта - прете бактеријске или вирусне заразе
Ветеринарска инспекција апеловала је на потрошаче, уочи празника, да храну животињског порекла купују искључиво у регистрованим објектима, саопштило је данас Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде.
Грађани се упозоравају да производе животињског порекла не купују на отвореним тезгама или другим недакватним местима, на и ван пијачног места, или на улици, "са циљем куповине јефтинијег, често и са идејом куповине домаћег производа", јер се на тај начин, истиче се, потрошачи излажу ризицима од болести коју се могу пренети храном, било због бактеријске или вирусне контаминације.
Додаје се да сви објекти у којима се производи храна животињског порекла (месо, производи од млека, риба, јаја, мед), морају бити одобрени или регистровани у Управи за ветерину и под надзором ветеринарске инспекције.
СРБИЈА ЈЕ ЕНЕРГЕТСКИ БЕЗБЕДНА! Следеће године нас чекају поскупљења, али - и грађани са најнижом платом ће моћи да плате грејање
КАЗНА МИНИМУМ 250.000 ДИНАРА! Од Нове године нова правила - из Министарства финансија поручују: Нема одлагања
НАЈАВЉЕНИ ДОЛАЗАК ПРАВЕ ЗИМЕ, МУКА ЗА ГРАЂАНЕ! Ево како да вам рачуни за струју буду мањи - можете УШТЕДЕТИ на овај начин
Истовремено, Министарство је потрошачима издало препоруке да се храна купује искључиво у регистрованим или одобреним објектима за производњу и продају хране - самопослугама, хипермаркетима, специјализованим малопродајним објектима, да се на пијацама јаја купују од регистрованих произвођача.
Препоручено је и да се обрати пажња на хигијену лица која манипулишу храном, хигијену посуда и алата који се користе при руковању храном, да се провери декларација производа која треба да садржи најмање назив произвођача, контролни број објекта, датум клања/производње/замрзавања, рок употребе и температуру чувања хране.
Такође, потрошачи би требало да обрате пажњу на упутства произвођача о начину припреме хране и начину конзумације, а да се нарочито обрати пажња на рок трајања производа пре и после отварања, на квалитет производа, да се не купује унапред самлевено месо, да се сачувају фискални рачуни.
Наводи се да је потребно да се потрошачи обрате надлежној инспекцији у случају уочених неправилности.
- Управа за ветерину скреће пажњу на обавезу да се свињско месо животиње заклане на газдинству провери у ветеринарској станици или амбуланти на присуство ларви трихинеле - наводи се у саопштењу и додаје да ветеринарска инспекција врши службене контроле у објектима за производњу и промет хране животињског порекла, кроз акцијске и контроле по пријави потрошача.