УСКОРО НАС ОЧЕКУЈУ НИЖЕ ЦЕНЕ! Највећи део посла раде надничари - оволико се заради по сату
Какви су први приноси, квалитет и цена?
Почело је вађење младог кромпира који се, не тако давно, у Србији гајио на 20.000 хектара, а данас је упола мање засада.
Знате ли колико регистрованих произвођача вина има у Србији? Број константно расте, прошле године укупно извезено 11,17 милиона литара!
Барикирани шардоне и пита од коприве: Вучић и Додик свратили у познату винарију да се окрепе (ФОТО)
КАДА ЋЕ БИТИ РЕФЕРЕНДУМ О УСТАВНИМ ПРОМЕНАМА: Министарка Поповић открива и да ли ће хашки осуђеници служити казну у Србији
Поменуте површине са просечним приносима не могу, нажалост, задовољити потребе домаћег тржишта, па Србија мора да увози кромпир.
Овога пролећа млади кромпир се увозио углавном из Албаније. У једној компанији у Зрењанину кромпир гаје на површини од двадесет хектара.
- Тренутно су добри услови, било је кише, тешко се вадио, морали смо да сачекамо да се просуши, услови су сада солидни - каже Милован Бибин.
Према његовим речима, квалитет кромпира је за сада добар.
Највећи део посла раде надничари, иако је овај посао у знатној мери модернизован јер се некада цео посао обављао мотиком.
Стевка Симић каже да није тешко вадити кромпир и да, и поред врућине, издржава. По сату се заради 200 динара.
У овој компанији су задовољни приносима, али не и тренутном ценом.
Имра Сарвак, технички директор , каже да су приноси младог кромпира 25 до 30 тона по хектару и да нису лоши за ово време. Према његовим речима, једино је цена лабилна, почео је увоз из Северне Македоније и Албаније, што је "срозало цену" домаћег кромпира, тако да ће пробати да се боре.
Сматра да би реална цена у овом тренутку била око 45 динара за идућу недељу, а тренутно траже 30 динара.
За потрошаче је најбитније што ће већ ових дана на рафове маркета стићи домаћи кромпир бољег квалитета и ниже цене.